Ανάπτυξη 5,4% στην ευρωζώνη σε ετήσια βάση για πρώτο τρίμηνο ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat στην έκθεσή της. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο το ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 0,6%.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ανάπτυξη ήταν 5,6% σε ετήσια βάση και 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα τελευταία μεγέθη είναι ανοδικά αναθεωρημένα μετά την αρχική μέτρηση που ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία στα μέσα Μαΐου. Τότε η Eurostat είχε ανακοινώσει ανάπτυξη 0,3% από τρίμηνο σε τρίμηνο και 5,1% σε ετήσια βάση. 

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρήθηκε στην Ιρλανδία με 10,8%, ακολουθούμενη από τη Ρουμανία με 5,2% και τη Λετονία με 3,6%. Από την άλλη πλευρά, οι πιο σημαντικές πτώσεις σημειώθηκαν στη Σουηδία με 0,8%, στη Γαλλία με 0,2% και στη Δανία με 0,1%.

Η ανάπτυξη είχε επιβραδύνει σημαντικά το τελευταία τρίμηνο του 2021, στο 0,2% από τριμηνιαία επέκταση 2,3% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat.  

Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και 0,5% στην ΕΕ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ετησίως, το ποσοστό αυξήθηκε κατά 2,9% και 2,8%, αντίστοιχα.

Πηγή: sofokleousin.gr