Αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι αν οι τελευταίες δοκιμές του εμβολίου για τον κορονοϊό της AstraZeneca είναι θετικές, τότε η διάθεσή του μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Ευρωπαίος Αξιωματούχος μίλησε σε δημοσιογράφους και ανέφερε ότι η Κομισιόν και η AstraZeneca έχουν συμφωνήσει για την άμεση διάθεση του εμβολίου.

Αυτό θα συμβεί μόνο αν η τρίτη φάση των δοκιμών του εμβολίου, που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο, θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το τέλος του έτους να έχουν παραδοθεί στην Ευρώπη 30.000.000 δόσεις, ενώ η διάθεσή του θα γίνει με βάση τα πληθυσμιακά στοιχεία. Στην Ελλάδα αντιστοιχούν περίπου 600.000 – 700.000 δόσεις.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις το Δεκέμβριο που θα είναι μόνη ή διπλή δόση, και γύρω στις 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Νωρίτερα το Reuters με δημοσίευμά του ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει πως έως το τέλος του 2020 θα είναι διαθέσιμες στην Ευρώπη οι πρώτες δόσεις του εμβολίου.

Πηγή: sofokleousin.gr