Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε για μία ακόμη φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει χωρίς καθυστέρηση τους κανόνες που συνδέουν την εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, υπερψηφίζοντας κείμενο απόφασης.

Ολοκληρώνοντας την συνεδρίαση της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ήταν αφιερωμένη στον σεβασμό των δημοκρατικών αξιών στην Ευρώπη, οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν κείμενο απόφασης με το οποίο καλείται και πάλι η Κομισιόν να κινητοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν απέναντι στις παραβιάσεις του κράτους δικαίου πλήττοντας τις χώρες παραβάτες στο πορτοφόλι.

Η απόφαση ψηφίσθηκε από 529 βουλευτές, ενώ 150 ευρωβουλευτές της άκρας και της ευρωσκεπτικιστικής δεξιάς ψήφισαν κατά. Δεκατέσσερις από διάφορες ομάδες απείχαν.

«Αλλά, πότε επιτέλους θα δούμε αυτά τα μέτρα. Ο μηχανισμός ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου και παρά ταύτα δεν έχει εφαρμοσθεί», δήλωσε η ισπανίδα, σοσιαλίστρια ευρωβουλευτής Έιντερ Γκαρντιαζαμπάλ Ρούμπιαλ, εισηγήτρια του κειμένου της απόφασης μαζί με τον Φινλανδό Πέτρι Σαρβάμαα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Η απόφαση καλεί μετ΄επιτάσεως την Κομισιόν να αποφύγει κάθε επιπλέον καθυστέρηση στην εφαρμογή των κανόνων και να ερευνήσει το συντομότερο και σε βάθος κάθε πιθανή παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Στις 23 Ιουνίου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι είχε στείλει επιστολή με την οποία απειλούσε την Κομισιόν με προσφυγή στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, εάν δεν εφαρμόσει γρήγορα τον μηχανισμό, δίνοντάς της προθεσμία δύο μηνών.

Καρπός ενός δύσκολου συμβιβασμού που επιτεύχθηκε το 2020, ο μηχανισμός επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να διακόψει ή να περιορίσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή χρηματοδότηση σε ένα κράτος μέλος που παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου.

Ομως, αντιμέτωπα με τις απειλές για την προβολή βέτο στο σχέδιο ανασυγκρότησης μετά την πανδημία και τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό εκ μέρους της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, τα κράτη μέλη της Ενωσης δέχθηκαν ότι ο μηχανισμός αυτός δεν θα εφαρμοσθεί πριν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφανθεί για την εγκυρότητά του.

Η απόφαση αυτήν δεν αναμένεται πριν από αρκετούς μήνες, αλλά οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι ο μηχανισμός είναι άμεσα εφαρμόσιμος.

Πηγή: sofokleousin.gr