Για «σχέδιο χειραγώγησης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά, που θα πλήξει καίρια την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών έντασης ενέργειας», κάνει λόγο σε σημερινή ανακοίνωση, η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ), η οποία ζητά από τη ΡΑΕ τη λήψη μέτρων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στη λειτουργία της αγοράς.

Η ΕΒΙΚΕΝ αναφέρει ότι η σύγκριση των τιμών στην αγορά εξισορρόπησης με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, «θα αποκαλύψει την εμφανή χειραγώγηση των τιμών που επιχειρείται στην ελληνική αγορά».

«Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η ΡΑΕ δίστασε να πάρει ουσιαστικά μέτρα, που να αποτρέπουν τις συμπεριφορές αυτές, το περιεχόμενο του κειμένου της απόφασής της, είναι απολύτως αποκαλυπτικό, καθώς σε πλείστα σημεία αφήνει ερωτηματικά για παραλείψεις στο σχεδιασμό της αγοράς, τις οποίες εκμεταλλεύονται οι παραγωγοί, παρεμβαίνοντας με τον τρόπο αυτόν στον αλγόριθμο επίλυσης της αγοράς.

Η ΡΑΕ σαφώς εκφράζει τη θέση, ότι η πρακτική δήλωσης σε περισσότερα του ενός βήματα του τεχνικού ελαχίστου των μονάδων εξετάζεται ως καταχρηστική, για το λόγο δε αυτό, ζητά από τον ΑΔΜΗΕ να υπολογίσει την προκαλούμενη επίπτωση αναδρομικά», σημειώνει η Ένωση.

Πηγή: sofokleousin.gr