Τη διανομή μερίσματος ύψους 0,268 ευρώ/μετοχή, που αντιστοιχεί στο 70% των καθαρών κερδών του 2019, ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), κατά την ετήσια τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε με απαρτία 82,9%. Πρόκειται για μέρισμα υπερδιπλάσιο σε σχέση με εκείνο των 0,126 ευρώ/μετοχή, που δόθηκε από τα κέρδη του 2018.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης τονίστηκε ακόμα ότι οι εισπράξεις της εταιρείας στο πρώτο τετράμηνο του 2020, καταγράφονται αυξημένες κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Αισιόδοξη και σίγουρη ότι η ΕΥΑΘ ΑΕ θα υλοποιήσει με επιτυχία το σχέδιο που έχει δρομολογήσει, δήλωσε, από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε (ΕΣΥΠΠ) Ράνια Αικατερινάρη, η οποία παρέστη στη γενική συνέλευση. Σημείωσε ότι «το σχέδιο εκσυγχρονισμού, που σκοπεύει στην ενίσχυση των δικτύων, τη βελτίωση των υπηρεσιών και την καλύτερη διαχείριση των πόρων προϋποθέτει εκπαίδευση και κατάρτιση των εργαζομένων, εμπλουτισμό των δεξιοτήτων τους, αλλά και τη μετάβαση σε μια εποχή ψηφιακών εφαρμογών και πρωτοβουλιών με υπηρεσίες υψηλής ποιότητας». Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ για θέματα καινοτομίας και ανάληψης νέων πρωτοβουλιών, ενώ αναφέρθηκε και στη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών στη διάρκεια της ισχύος των μέτρων για την αποφυγή της περαιτέρω εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «η οικονομία της χώρας και οι επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα αντιμετώπισαν την υγειονομική κρίση με πολλή επιτυχία» και πρόσθεσε ότι «η διαχείριση της πανδημίας έγινε η αφορμή για να αποδειχτεί ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και στα δύσκολα. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώσαμε αποδεικνύουν ότι οι δημόσιες επιχειρήσεις άντεξαν και συνέχισαν να παρέχουν υπηρεσίες κοινής ωφέλειας προς το κοινωνικό σύνολο, υπό δύσκολες συνθήκες».

Απαντώντας «σε όσους αναρωτιούνται σε τι εξυπηρετεί η ΕΣΥΠΠ και με ποια κριτήρια λαμβάνει αποφάσεις», υπογράμμισε ότι «αποστολή της είναι να λειτουργεί προς το δημόσιο συμφέρον, έχοντας ως μέτοχο το ελληνικό δημόσιο. Σκοπός της είναι να διαθέτει, να αναπτύσσει, να συντονίζει και να προάγει γνώσεις και εργαλεία, που αυξάνουν την αξία για τις δημόσιες επιχειρήσεις και βελτιώνουν την αποτελεσματικότητά τους προς όφελος των κοινωνιών και των πολιτών. Αυτό γίνεται μέσω της διασφάλισης οικονομικής βιωσιμότητας των δημοσίων επιχειρήσεων, με όρους ποιότητας, οικονομικής προσιτότητας και προσβασιμότητας σε όλους».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ ΑΕ Άνθιμος Αμανατίδης αναφέρθηκε στο έργο επισκευής του αγωγού της Αραβησσού, που άρχισε ήδη στις αρχές του Ιουνίου και προχωρά με ταχείς ρυθμούς, όπως και στα άλλα έργα που έχουν δρομολογηθεί, ο προϋπολογισμός των οποίων ανέρχεται σε 33,8 εκατ. ευρώ συνολικά. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι σύνθημα παραμένει το «επενδύστε στην ΕΥΑΘ ΑΕ» και σημείωσε ότι η εταιρεία διαθέτει υψηλά διαθέσιμα και μηδενικό δανεισμό.

«Ο ψηφιακός και ενεργειακός μας μετασχηματισμός, ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, αναδεικνύεται σε μείζονα προτεραιότητα για την εταιρεία μας», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ΑΕ Άγις Παπαδόπουλος. Πρόσθεσε ότι η μετάβαση σε ένα μοντέλο e-επιχείρησης με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και η διασφάλιση μεγαλύτερων ποσοτήτων νερού για το Πολεοδομικό Συγκρότημα, μέσω της επέκτασης του διυλιστηρίου της εταιρείας, είναι οι βασικοί επιχειρηματικοί στόχοι της ΕΥΑΘ ΑΕ.

Η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της ΕΥΑΘ ΑΕ -μεταξύ άλλων- ενέκρινε την εκλογή δύο μελών – εκπροσώπων των εργαζομένων στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Πρόκειται για τους Γεώργιο Αρχοντόπουλο και Ιωάννη Μήτζια. Ως ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίστηκε η 9η Ιουλίου.

Πηγή: sofokleousin.gr