Με αφορμή την κατάσταση στην Ιερουσαλήμ, ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, συνέκρινε την Κατεχόμενη Κύπρο με τη Γάζα δηλώνοντας ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ μοιάζουν με εκείνες των Ελληνο-Κυπρίων κατά των Τ/Κ στο παρελθόν και ότι δεν επιτρέψει τα Κατεχόμενα να γίνουν Γάζα.

Σε γραπτή του ανακοίνωση ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Το δίδυμο Ελλάδας-Κύπρου και ο ΟΗΕ και η ΕΕ λένε ότι πρέπει να αρθεί το καθεστώς των εγγυήσεων της Τουρκίας, να φύγουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο, να αφήσουν την ΕΕ να εγγυηθεί την ασφάλεια στην Κύπρο. Ο λόγος πίσω από το αίτημά τους αυτό είναι πλέον αντιληπτός. Αλλά ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι οι εγγυήσεις της Τουρκίας δεν θα αρθούν, ο τουρκικός στρατός δεν θα αποσυρθεί από την Κύπρο και η ΤΔΒΚ δεν θα γίνει Γάζα.

Όταν κοιτάζουμε το παρελθόν στην Κύπρο και τί συμβαίνει στη Γάζα, δεν είναι δυνατόν για εμάς να αφήσουμε τον τουρκικό στρατό να φύγει ή να αρθούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας». Και την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει η «αγαστή» εμπορική σχέση μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ, παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Τουρκίας, καθώς οι πολιτικές σχέσεις επιδεινώνονται, οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ ανθίζουν.  Ο συνολικός εμπορικός όγκος μεταξύ των δύο χωρών σήμερα φτάνει τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, και το Ισραήλ είναι ο τρίτος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας. Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέλαβε την εξουσία το 2002, ο εμπορικός όγκος ανέρχονταν σε μόλις $1.4 δισ.

Πηγή: sofokleousin.gr