Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ισραηλινού προέδρου Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία θα αποτελέσει σημείο καμπής στις μακροχρόνιες τεταμένες σχέσεις μεταξύ των χωρών και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Μιλώντας μετά από συνομιλίες με τον Χέρτζογκ, ο οποίος πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού ηγέτη στην Τουρκία από το 2008, ο Ερντογάν είπε ότι του μετέφερε την προσέγγιση της Τουρκίας στο παλαιστινιακό ζήτημα.

Οι δύο χώρες επιδιώκουν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους μετά από πολλά χρόνια εχθρότητας, που σχετίζεται κυρίως με την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και την υποστήριξη της Άγκυρας στην μαχητική ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

«Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Ο κοινός μας στόχος είναι να αναβιώσουμε τον πολιτικό διάλογο στη βάση αμοιβαίων συμφερόντων», είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου στο προεδρικό μέγαρο.

«Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να αναβιώσει η συνεργασία στο θέμα της ενέργειας που ξεκίνησε πριν», πρόσθεσε, αναφερόμενος στις δραστηριότητες των ερευνητικών πλοίων της Τουρκίας στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

Πηγή: sofokleousin.gr