Το δεύτερο – τεραστίων διαστάσεων – κτιριακό συγκρότημα των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών εγκαινίασε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας, εγκωμιάζοντας τον ρόλο τους στη διεθνή εδραίωση της Άγκυρας.

Η νέα Περιφερειακή Διεύθυνση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) της Κωνσταντινούπολης, ένα κτιριακό μεγαθήριο, χτίστηκε στην περιοχή Maslak για να καλύψει την ολοένα αυξανόμενη δυναμική του οργανισμού, με νέους τομείς δραστηριοτήτων.

Μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το νέο κτίριο του οργανισμού στην Κωνσταντινούπολη θα ενδυναμώσει περαιτέρω το MIT, σε μια στιγμή που οι πληροφορίες έχουν γίνει ένα από τα πιο αποτελεσματικά όπλα για την ασφάλεια της χώρας.

«Είναι επιτακτικό για το MIT να έχει την ικανότητα να αποκαλύπτει τρομοκρατικές συνωμοσίες στην Κωνσταντινούπολη πριν συμβούν, καθώς και να σταματήσει την κατασκοπία από ξένες υπηρεσίες πληροφοριών», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Χαρακτηρίζοντας τις μυστικές υπηρεσίες ως το βασικό στοιχείο για την προσπάθεια κάθε χώρας που προσπαθεί να γίνει παγκόσμια δύναμη, ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία είχε ως στόχο να καταστήσει την Κωνσταντινούπολη μία από τις ασφαλέστερες πόλεις στον κόσμο και το νέο κτίριο υπηρεσιών θα βοηθήσει το MIT να επιτύχει αυτόν τον στόχο.

Μιλώντας για τη σημασία του ΜΙΤ σε σχέση με τους στόχους της Τουρκίας – εγχώριους και διεθνείς – ο  σύγχρονος Σουλτάνος σημείωσε ότι η ανάσχεση της επέλασης των δυνάμεων του Στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ στη Λιβύη κατέστη δυνατή μόνο με τις πληροφορίες και τη βοήθεια που παρέσχε ο οργανισμός.

«Η επιχειρησιακή υποστήριξη και η υποστήριξη πληροφοριών που παρείχε το MIT αποδείχτηκε ότι άλλαξαν το παιχνίδι στη Λιβύη. Η αυξανόμενη σφαίρα επιρροής μας στη διεθνή σκακιέρα πληροφοριών επέτρεψε στην Τουρκία να γίνει παγκόσμια δύναμη σε όλα τα επίπεδα », τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

Σύμφωνα με το Anadolu, η νέα έδρα, 80.000 τετραγωνικών μέτρων, του ΜΙΤ στην Κωνσταντινούπολη, περιβάλλεται από τοίχο με σκυρόδεμα και είναι σχεδιασμένη να αντέχει σε μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και διείσδυση.

Τον περασμένο Ιανουάριο, οι τουρκικές αρχές είχαν θέσει σε λειτουργία ένα κτιριακό συγκρότημα 500 εκταρίων για το MİT στην Άγκυρα, το οποίο ονομάστηκε «Κάστρο» από κρατικούς αξιωματούχους.

Μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, ο Ερντογάν εξέδωσε διάταγμα για την υπαγωγή του ΜΙΤ στην προεδρία και ιδρύθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Συντονισμού Πληροφοριών. Καθώς η θεσμική δύναμη της ΜΙΤ αυξήθηκε με το νέο προεδρικό συμβούλιο, ανέβηκε παράλληλα και ο προϋπολογισμός της, από 410 εκατομμύρια δολάρια το 2010 σε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2017.

Πηγή: efsyn.gr 

Πηγή: sofokleousin.gr