Τη γνώμη των πολιτών τόσο για τους πολιτικούς αρχηγούς όσο και για τα μέλη της κυβέρνησης, αλλά και της σκιώδους κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κατέγραψε έρευνα της PRORATA, κατά το διάστημα 22-26 Ιουνίου, κοντά δηλαδή στη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ.  

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια/αντιπάθεια προς τους πολιτικούς αρχηγούς, το 49% δηλώνει ότι σίγουρα/μάλλον συμπαθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το 35% τον Αλέξη Τσίπρα, το 25% την Φώφη Γεννηματά, το 25% τον Δημήτρη Κουτσούμπα, το 10% τον Κυριάκο Βελόπουλο, και το 22% τον Γιάνη Βαρουφάκη.

Στην ερώτηση σχετικά με τη συμπάθεια προς τα πολιτικά πρόσωπα, στη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πρώτος έρχεται στο σύνολο του δείγματος ο Κυριάκος Πιερρακάκης με 49% και ακολουθούν ο Νίκος Δένδιας με 48% και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 45%. 
Στους ψηφοφόφους του κόμματος πρώτος έρχεται ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης με 86% και ακολουθούν ο Κυριάκος Πιερακάκης με 85% και ο Νίκος Δένδιας με 82%. Ακολουθούν οι πίνακες με τα στελέχη της ΝΔ:

nd geniko

nd esoteriko

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρώτος έρχεται ο Ανδρέας Ξανθός με 46% στο σύνολο του δείγματος και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 43% και η Έφη Αχτσιόγλου με 41%.  

Στους ψηφοφόρους του κόμματος πρώτη είναι η Έφη Αχτσιόγλου με 95% ποσοστό συμπάθειας και ακολουθούν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με 92% και ο Ανδρέας Ξανθός με 88%. Ακολουθούν  οι πίνακες με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

syriza geniko

syriza esoteriko

Στην ίδια έρευνα η πρόθεση ψήφου διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 38%, ΣΥΡΙΖΑ 24%, ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ 5%, ΚΚΕ 4%, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 3%, ΜΕΡΑ25 2.5%, ΧΑ 1% ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ1.5%. Το 5% απαντά «ΆΛΛΟ ΚΟΜΜΑ» και το 16% «ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ/ΑΚΥΡΟ/ΛΕΥΚΟ/ΔΕΝ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ».

Πηγή: sofokleousin.gr