Με «καύσωνα» φορολογικών υποχρεώσεων, οι οποίες συνολικά φθάνουν και ενδεχομένως ξεπερνούν τα 9,5 δισ. ευρώ, θα βρεθούν αντιμέτωποι από το τέλος Αυγούστου και για αρκετούς μήνες οι φορολογούμενοι, την ώρα που η βαθιά οικονομική κρίση έχει εξασθενήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Η αρχή γίνεται με την πληρωμή του φόρου εισοδήματος που υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και γίνεται σε 8 μηναίες δόσεις το διάστημα 31 Ιουλίου έως και τις 26 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, όσοι υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση τον Αύγουστο καλούνται μέχρι τις 31 Αυγούστου να πληρώσουν διπλή, πρώτη δόση. Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 28 Αυγούστου και γύρω στους 600.000 φορολογούμενοι δεν τις έχουν ακόμα καταθέσει. 

Στα μέσα Σεπτεμβρίου 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δούν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2020 και θα κληθούν να πληρώσουν περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα γίνει σε 6 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι ουσιαστικά τα ίδια σε σχέση με τα περυσινά, για τους φορολογούμενους χωρίς μεταβολές στα ακίνητα. Μετά το τέλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στη διασταύρωση των στοιχείων ακίνητης περιουσίας των φορολογουμένων, προκειμένου να βρεθούν ποιοί πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για να πληρώσουν φέτος μισό ΕΝΦΙΑ ή να έχουν πλήρη απαλλαγή. Υπενθυμίζεται, για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν μείωση των εισοδημάτων τους από ενοίκια κατά 40%, στο πλαίσιο των σχετικών κυβερνητικών αποφάσεων για την πανδημία, ισχύει συμψηφισμός του 1/3 των απωλειών με φετινές φορολογικές υποχρεώσεις τους (φόρος εοσοδήματος και ΕΝΦΙΑ)

Από εκεί και πέρα υπάρχουν και οι παγωμένες οφειλές Μαρτίου-Αυγούστου 2020, λόγω κορονοϊού, οι οποίες εκτιμώνται συνολικά στα 4 δισ. ευρώ. Μόλις ανοίξει η Βουλή αναμένεται να κατατεθεί από την κυβέρνηση ειδική ρύθμιση για τα κορονοχρέη. Με τη ρύθμιση αυτή θα παρέχεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα συγκεκριμένα ποσά, είτε έως 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις, είτε έως 24 έντοκες μηνιαίες δόσεις. Η πρώτη μηνιαία δόση της ρύθμισης θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιανουαρίου 2021. 

 

Πηγή: sofokleousin.gr