Σε σκληρό lockdown οδηγείται η Αττική μετά τη χθεσινοβραδυνή (28/1) εκτίμηση της επιτροπής ειδικών να χαρακτηριστεί «κόκκινη» ζώνη, λόγω της επιδείνωσης των επιδημιολογικών στοιχείων (αριθμός κρουσμάτων, νοσηλείες, κάλυψη ΜΕΘ) και του φόβου για τη διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους κορονοϊού. 

Αυτό σημαίνει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα (29/1), αφού προηγουμένως η κυβέρνηση καταλήξει σε αποφάσεις, βάσει των εισηγήσεων των λοιμωξιολόγων. 

Συνεπώς, τουλάχιστον η «κόκκινη» Αττική -ενδεχομένως και άλλες περιφερειακές ενότητες της χώρας- μετά από τρείς εβδομάδες χαλάρωσης των μέτρων (άνοιγμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, λιανεμπορίου κλπ) θα ακολουθήσει αντίστροφη πορεία, αυστηροποίησης, σύμφωνα και με το κυβερνητικό πνεύμα «βλέποντας και κάνοντας», που οδηγεί σε κινήσεις ακορντεόν (άνοιγμα-κλείσιμο). 

Με τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, τα μέτρα που εξετάζονται από κυβέρνηση και ειδικούς για την Αττική, την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, είναι τα εξής: 

  • Αναστολή πλήρους λειτουργίας του λιανεμπορίου και επιστροφή στο click away (παράδοση εκτός). Για ορισμένες δραστηριότητες (ένδυση, υπόδηση, κοσμήματα) ενδέχεται να επιτραπούν οι αγορές με ραντεβού (click in shop). 
  • Διεύρυνση του χρόνου απαγόρευσης κυκλοφορίας (σήμερα ισχύει το 9 το βράδυ έως 5 το πρωί). 
  • Μετάθεση της προγραμματισμένης για τη Δευτέρα επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (γυμνάσια και λύκεια). 

Σύψας: Τουλάχιστον δύο εβδομάδες τα νέα μέτρα  

Για τα επικείμενα νέα περιοριστικά μέτρα προϊδέασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για τον κορονοϊό, Νίκος Σύψας, μιλώντας σήμερα στο OPEN.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως η Αττική μπαίνει στο «κόκκινο» και πως μια από τις σκέψεις που εξετάζονται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να ισχύει από τις 6 το απόγευμα. Παράλληλα, τα καταστήματα, εφόσον μπει όλος ο νομός σε «κόκκινο» συναγερμό, θα επανέλθουν στη μέθοδο του click away.

Ο καθηγητής επισήμανε ότι σήμερα η επιτροπή των ειδικών για τον κορονοϊό θα συνεδριάσει εξ ολοκλήρου για τις «κόκκινες» περιοχές, διευκρινίζοντας πως τα όποια μέτρα θα διαρκέσουν αρχικά για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια θα επανεξεταστούν. Στη συνέχεια, δήλωσε πως στην Αττική δεν έχουν ξεφύγει ακόμη τα πράγματα, ωστόσο θέλουν να προλάβουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι’ αυτό συζητούν από τώρα πιο ενισχυμένα μέτρα.

Ο Ν. Σύψας σημείωσε ότι οι δύο δείκτες που ανησυχούν τους ειδικούς είναι η αύξηση των νοσηλειών και η αύξηση των ασθενών στις ΜΕΘ, η οποία και έχει ξεπεράσει το 60% και πως «κανείς δεν θέλει μια Αττική στο έλεος της πανδημίας». Σχετικά με τα σχολεία και το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, ο καθηγητής χαρακτήρισε ως «γκρίζα ζώνη» τα γυμνάσια, λέγοντας πως υπάρχει ακόμη ερωτηματικό γι’ αυτά και είπε πως «επιδημιολογικα πιο επικίνδυνα είναι τα λύκεια». 
 

Πηγή: sofokleousin.gr