Η πλατφόρμα για τις πληρωμές του β’ κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής στις επιχειρήσεις θα ανοίξει τη Δευτέρα (6/7) σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο OPEN TV.

Στην πλατφόρμα οι δικαιούχοι (υπολογίζονται σε 100.000) θα υποβάλλουν αίτηση χορήγησης, με το συνολικό προς διάθεση ποσό να ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ και τις πληρωμές να γίνονται μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι υφίσταται όρος διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου. 

Στον β΄κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν δικαίωμα ένταξης και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους με ταμειακή μηχανή, και τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν ότι το 50% των αιτήσεων προήλθε από αυτή την κατηγορία.  

Συνολικά υπέβαλαν αίτηση 139.041 επιχειρήσεις από τις οποίες περίπου 100.000 ήταν επιλέξιμες, αφού κατέγραφαν μείωση τζίρου. Στις υπόλοιπες δεν υπήρχε μείωση τζίρου.

Όπως ανακοινώθηκε χθες (3/7) από την κυβέρνηση θα υπάρχει και γ΄κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής κατά τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη και την πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Σε αυτόν τον κύκλο θα συμπεριληφθούν και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζομένους και χωρίς ταμειακή μηχανή, οι οποίες ανήκουν στον τουριστικό κλάδο.

Υπενθυμίζεται, ότι στον α’ κύκλο, της επιστρεπτέας προκαταβολής, 52.494 επιχειρήσεις έλαβαν χαμηλότοκα δάνεια συνολικού ύψους 602 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 11.500 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. 
 

Πηγή: sofokleousin.gr