Στην Τουρκία επιστρέφει η Γαλατασαράι, μετά από τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος“, με τις ελληνικές αρχές και τα rapid test και όπως όλα δείχνουν αναβάλλεται το φιλικό της με τον Ολυμπιακό. Θέση για το συμβάν πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, η ομάδα παρέμεινε καθηλωμένη στο αεροδρόμιο, μετά την άφιξή της καθώς, σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, οι παίκτες αρνούνταν να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού.

Τα 81 άτομα της αποστολής υποστηρίζουν ότι είχαν υποβληθεί σε μοριακό τεστ την Κυριακή. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές μέσω του PLF έκριναν αναγκαίο ότι πρέπει να υποβληθούν και τα 81 άτομα σε νέο τεστ στο αεροδρόμιο.

Εν συνεχεία, αρνήθηκαν να υποβληθούν σε νέο τεστ λέγοντας ότι “θα γυρίσουμε πίσω”, ενώ πηγές της Πολιτικής Προστασίας ανέφεραν στην ΕΡΤ “ότι αν δεχτούν να κάνουν το τεστ θα μπουν στη χώρα, αν όχι θα φύγουν με το ίδιο αεροπλάνο της επιστροφής”.

Σύμφωνα με το CNN Türk, η Γαλατασαράι βρίσκεται στο δρόμο της επιστροφής και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: “Μετά την προσγείωση στην Αθήνα για το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, εκπληρώσαμε όλες τις διαδικασίες που ζήτησαν οι ελληνικές αρχές (όπως δοκιμή PCR τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid test τις τελευταίες 48 ώρες, πιστοποιητικά εμβολιασμού), μερικοί από την ομάδα πέρασαν ακόμα και τους ελέγχους διαβατηρίων. Στη συνέχεια, ένας από τους Έλληνες αξιωματούχους είπε ότι δεν αποδέχτηκαν τα τεστ PCR μας και ότι έπρεπε να ξανακάνουμε, με μια δυσάρεστη, αλαζονική στάση, απαιτούσαν να ξανακάνει τεστ όλη η αποστολή, ακόμη και οι παίκτες μας που πέρασαν από τα διαβατήρια, τους κατέβασαν από το λεωφορείο, αδιαφορώντας για το πρωτόκολλο για την αναγνώριση των δοκιμών PCR μεταξύ των δύο χωρών και παρά το ότι τυχαίοι άνθρωποι ελέχθηκαν. Αφού περίμενε στο αεροδρόμιο για περίπου δύο ώρες, η συνοδεία μας ξεκίνησε τη διαδικασία επιστροφής στην Κωνσταντινούπολη, καθώς το πρόβλημα δεν μπορούσε να επιλυθεί με κανέναν τρόπο“.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω Twitter, ανέφερε πως πρόκειται για απαράδεκτη και αγενή τη συμπεριφορά των Ελλήνων απέναντι στην Γαλατασαράι λέγοντας ότι είμαστε πάντα στο πλευρό των ομάδων μας.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε ανακοίνωση του, τονίζει σχετικά: “Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β’ 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική  αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε  rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της“.

Πηγή: sofokleousin.gr