Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, με το Πεκίνο να ζητεί εκ νέου να πραγματοποιηθούν συνομιλίες προκειμένου να τερματιστεί ο πόλεμος.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με το Πεκίνο έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας, ήταν η πρώτη συνομιλία αυτού του επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών από την 1η Μαρτίου, όταν ο Κουλέμπα ζήτησε από την Κίνα να χρησιμοποιήσει τους δεσμούς της με τη Ρωσία ώστε να την πείσει να τερματίσει την εισβολή.

«Οι πόλεμοι σταματούν κάποια στιγμή. Το κλειδί είναι πώς να αναλογιστούμε τον πόνο, πώς να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα την ασφάλεια στην Ευρώπη και να δημιουργήσουμε έναν ισορροπημένο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό ευρωπαϊκό μηχανισμό ασφαλείας», δήλωσε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση έχοντας μια αντικειμενική θέση», πρόσθεσε.

Ο Κουλέμπα σχολίασε στο Twitter: «Ευγνώμων προς τον Κινέζο ομόλογό μου για την αλληλεγγύη προς τους αμάχους θύματα».

«Και οι δύο μοιραζόμαστε την πεποίθηση ότι ο τερματισμός του πολέμου εναντίον της Ουκρανίας εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα της ειρήνης, της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας και του διεθνούς εμπορίου», πρόσθεσε.

Η Κίνα — η οποία τα τελευταία χρόνια έχει έρθει πιο κοντά στη Μόσχα, ενώ παράλληλα έχει και στενούς διπλωματικούς δεσμούς και εμπορικές σχέσεις με την Ουκρανία– δεν έχει καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας.

Πηγή: sofokleousin.gr