Ο Εμανουέλ Μακρόν επανεκλέγεται στην προεδρία της Γαλλίας, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά και τις δημοσκοπήσεις που τον ήθελαν να επικρατεί της Μαρί Λεπέν, στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Το πράττει, μάλιστα, με άνεση, καθώς σύμφωνα με το exit poll που μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση Α2, συγκεντρώνει το 58,% των ψήφων, προηγούμενος με 16 ποσοστιαίες μονάδες από την αντίπαλό του. Στα ίδια ποσοστά συγκλίνουν και τα λοιπά exit poll που είδαν το φως της δημοσιότητας, μετά το κλείσιμο των καλπών.

Ο Μακρόν γίνεται ο πρώτος Γάλλος πολιτικός, μετά τον Ζακ Σιράκ το 2022, που επανεκλέγεται στον προεδρικό θώκο της Γαλλίας, σπάζοντας μια «κατάρα» 20 ετών που συνόδευε τους προέδρους που διεκδικούσαν μια δεύτερη θητεία στα Ηλύσια Πεδία. 

Emmanuel Macron will win France’s presidential election, pollsters project, fending off a historic far-right challenge from Marine Le Pen

https://t.co/Owd9H45FvK pic.twitter.com/uQa51jmWp4

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχεται την ήττα της

Η Μαρίν Λεπέν παραδέχτηκε την ήττα της στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι το αποτέλεσμα είναι μια «νίκη» για το πολιτικό κίνημά της.

«Η βούλησή μας να υπερασπιστούμε τους Γάλλους» ενδυναμώθηκε, είπε η Λεπέν, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας κατά της κοινωνικής πολιτικής του (Εμανουέλ) Μακρόν και της μετανάστευσης».

Η Λεπέν πρόσθεσε ότι «ο αγώνας δεν έχει τελειώσει ακόμα», με το βλέμμα στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές για τις οποίες είπε ότι υπάρχει «μεγάλος κίνδυνος» να εξασφαλίσει ο Μακρόν την πλειοψηφία και στο κοινοβούλιο.

Χαμηλό είναι το ποσοστό συμμετοχής καθώς μόλις το 63,23% των πολιτών προσήλθε στις κάλπες, στις 18:00 ώρα Ελλάδας. Στις προηγούμενες εκλογές, το 2017, την ίδια ώρα η συμμετοχή ανερχόταν στο 65.30%.

 

Πηγή: sofokleousin.gr