Δέκα ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται το Oruc Reis και έχει απλώσει καλώδια, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν δύναται να κάνει έρευνες, λόγω του θορύβου των πλοίων (ελληνικών και τουρκικών) που έχει κοντά του. Οι ελληνικές φρεγάτες του εκπέμπουν μήνυμα που λέει ότι βρίσκεται παρανόμως σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και το καλούν να αποχωρήσει.

Το Πολεμικό Ναυτικό παρακολουθεί στενά το ερευνητικό σκάφος, αναφέρουν οι πηγές του Πενταγώνου. 

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας μετά τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις, οι οποίες συζητήθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προηγήθηκε συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείου (ΣΑΓΕ).

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού βρίσκονται σε κομβικές θέσεις της περιοχής, παρακολουθώντας τις κινήσεις των τουρκικών δυνάμεων.  

Επίσης, όπως έγινε γνωστό ανακλήθηκαν οι άδειες στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, το βράδυ της Κυριακής, από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Τα στελέχη καλούνται να γυρίσουν σύντομα στις μονάδες τους, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες. 

Επιπλέον, ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Με την αντι- NAVTEX χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη η τουρκική υπηρεσία για την έκδοση της εν λόγω NAVTEX και παράνομη η τουρκική δραστηριότητα καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Πηγή: sofokleousin.gr