Την έντονη δυσαρέσκειά της κατέγραψε από το βήμα της Ολομέλειας, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη σχετικά με την χθεσινή στάση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών που κατά τις δηλώσεις που έκανε με τον Τούρκο ομόλογο του, δεν αντέδρασε όταν ο κ. Τσαβούσογλου προχώρησε σε νέες απειλές κατά τις Ελλάδας.

Η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε πως «οι δηλώσεις του κ. Τασαβούσογλου ήταν οι αναμενόμενες, ο Τσαβούσογλου είναι σε πίεση και αρχίζει και λέει … και λέει.. Είπε όμως, κάτι που δεν θα έπρεπε να μείνει αναπάντητο από τον Γερμανό ΥΠΕΞ. Το οποίο είναι εξαιρετικά βαρύ. Και όταν θα γίνει η επικοινωνία του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Γερμανό ομόλογό του, θα πρέπει να μας εξηγήσει εάν χάθηκε στην μετάφραση η ευθεία αυτή απειλή κατά της Ελλάδος; Δεν μεταφράστηκε και δεν την κατάλαβε ο Γερμανός ΥΠΕΞ; ή την κατάλαβε και έμεινε μουγκός; Διότι εάν την κατάλαβε και έμεινε μουγκός τότε εμείς έχουμε δικαίωμα σε ολόκληρη την ΕΕ να βγούμε και να πούμε ότι αυτό δεν μπορεί να είναι η θέση εταίρου εντός της ΕΕ. Ξεκάθαρα πράγματα. Γιατί οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους. Δεν νοείται μια χώρα εκτός της ΕΕ να απειλεί μια χώρα εντός της ΕΕ και ο υπουργός Εξωτερικών αυτής της χώρας, να μην απαντά. Θέλω να ελπίζω ότι επειδή τα τούρκικα είναι μια δύσκολη γλώσσα και επειδή η μετάφραση στα γερμανικά ενίοτε μπορεί να έχει κενά… ότι η απάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ θα είναι πως η φράση αυτή δεν μεταφράστηκε. Αντιθέτως, η Ελλάδα δικαιούται να εκφράσει εντονότατα την δυσαρέσκειά της»

Η Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στο διάλογο με την Τουρκία σημείωσε πως αυτός « ποτέ δεν ήταν εύκολος και η Τουρκία δεν θέτει για πρώτη φορά σήμερα όλα τα θέματα».

Ειδικά για τις διερευνητικές επαφές, η βουλευτής της ΝΔ, τόνισε πως η Ελλάδα προσέρχεται με αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Σημείωσε ότι οι διερευντικές επαφές είναι «άτυπες συνομιλίες οι οποίες διεξάγονται για να μπορεί η κάθε πλευρά να καταθέσει τις απόψεις της, με στόχο μια πιθανή επίλυση των θεμάτων ή με τουλάχιστον στόχο να έχουμε ένα συνυποσχετικό για να μπορέσουμε να πάμε στο διεθνές δικαστήριο υπό την βάση της συνθήκης του Montego Bay. Και δεν υπάρχει κανένα άλλο διεθνές κείμενο το οποίο να λέει ότι μια χώρα είναι υποχρεωμένη να συζητήσει μονομερείς διεκδικήσεις της άλλης χώρας». Αυτό είπε «το γνωρίζουν πολύ καλά ο υπουργός Εξωτερικών όπως και ο Πρωθυπουργός της χώρας και ποτέ δεν έχει δοθεί διαφορετική εντολή».

Η Ντόρα Μπακογιάννη, μάλιστα, επισήμανε ότι επειδή υπάρχει αυτή η «στενή» οριοθέτηση του θέματος με βάση το διεθνές δίκαιο, αυτό είναι ένας «στενός κορσές» για την Τουρκία και γι αυτό δύο φορές κατά το παρελθόν « η Τουρκία έστριψε δια του αρραβώνος» και δεν προσήλθε στις διερευνητικές επαφές. Διότι ακριβώς οι διερευνητικές επαφές έχουν αυτό το πλάισιο συνομιλιών [..] Η Ελλάδα δεν άλλαξε σε τίποτα στάση, ότι είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ακριβώς το ίδιο πράγμα εφαρμόζεται σήμερα . Και αυτή ήταν η θέση της Ελλάδος από την αρχή».

Η Μπακογιάννη, υπογράμμισε επίσης πως η Ελλάδα για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές «δεν έκανε καμία «τούμπα». Γυρίσανε πίσω τα τουρκικά πλοία και αφού γυρίσαν πίσω, εμείς είπαμε πως είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με την επέκταση στα 12 ν.μ., η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε πως «σήμερα είναι μια ωραία ημέρα για την Βουλή γιατί θα ψηφίσουμε ενωμένοι ένα σχέδιο νόμου που επιτρέπει στην Ελλάδα να μεγαλώσει την κυριαρχία της. Η Ελλάδα γίνεται πιο ισχυρή όχι μόνο στην συμβολική αξία του πράγματος, όχι μόνο στα λόγια, αλλά ουσιαστικά, πρακτικά, κυριαρχικά. Η Ελλάδα του 2021 επεκτείνει την επικράτειά της» και προσέθεσε «πως αυτό αποτελεί μέρος μια ευρύτερης προσεκτικά χαραγμένης διπλωματικής στρατηγικής εδώ και 18 μήνες που σήμερα αποδίδει καρπούς».

Πηγή: sofokleousin.gr