Η δεξιά στροφή της κυβέρνησης με τον ανασχηματισμό ευνόησε το μπλοκ του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο εμφανίζεται ενισχυμένο στο νέο κυβερνητικό σχήμα τόσο αριθμητικά, όσο και από πλευράς πολιτικού βάρους υπουργείων. 

Ο πρώην πρωθυπουργός με παρέμβασή του το καλοκαίρι στον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε εκφράσει επιτακτικά, μέσω τρίτου, την επιθυμία να παραμείνουν στις υπουργικές θέσεις τους οι: Άδωνις Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως και Γιάννης Βρούτσης.  

Τελικά στον χθεσινό ανασχηματισμό η επιθυμία του έγινε πραγματικότητα κατά τα 2/3, αν και Α. Γεωργιάδης και Ν. Κεραμέως φέρονταν τουλάχιστον υπό μετακίνηση. Το ίδιο δεν συνέβη με τον Γιάννη Βρούτση, ο οποίος καρατομήθηκε και για να του «χρυσωθεί το χάπι» τοποθετήθηκε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ (ρόλος αντικειμενικά υποβαθμισμένος για κυβερνητικό κόμμα). 

Στον αντίποδα αναβαθμίστηκε ο Μάκης Βορίδης, αναλαμβάνοντας το κρίσιμο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ έγιναν υφυπουργοί δύο ακόμα πολιτικοί της σφαίρας επιρροής του Α. Σαμαρά. Πρόκειται για τον Γιώργο Στύλιο (υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης) και τη Σοφία Βούλτεψη (υφυπουργός Μετανάστευσης). Σημειώνεται, ότι κοντά στον Α. Σαμαρά βρίσκονται και οι παραμένοντες υφυπουργοί Νίκος Ταγαράς και Κώστας Βλάσης.

Συνεπώς, το πολιτικό ισοζύγιο του ανασχηματισμού είναι θετικό για το Σαμαρικό στρατόπεδο, αποδεικνύοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις σε σχέση με τις κυβερνήσεις της ΝΔ.

ΚΥΡ

Πηγή: sofokleousin.gr