Η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας δεν αποτελεί ελληνικό «φαινόμενο», αλλά καθόλα ευρωπαϊκό. Το ενεργειακό σοκ, όπως το χαρακτηρίζει το Bloomberg, σε άρθρο του, τροφοδοτεί τον πληθωρισμό στη Γηραιά Ήπειρο, ενισχύει την αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες και αποτελεί βάσιμη απειλή για την επιχειρούμενη οικονομική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών.

«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ένα σοκ με τις τιμές της ενέργειας καθώς το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας αυξάνονται σε επίπεδα ρεκόρ», σημειώνει χαρακτηριστικά το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο εκτιμά ότι το κύμα ανατιμήσεων σε ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο και βασικά αγαθά, όχι μόνο δεν θα αναχαιτιστεί, αλλά θα λάβει διαστάσεις «τσουνάμι» τον χειμώνα.

«Το πρόβλημα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο Julien Hoarau, επικεφαλής της EnergyScan, μονάδας της γαλλικής εταιρείας Engie και πρόσθεσε «η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει έναν πολύ σφιχτό χειμώνα». Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταγραφούν ακόμα και ελλείψεις φυσικού αερίου. Επικαλείται, μάλιστα, τις σχετικές προειδοποιήσεις που έχουν κάνει μεγάλοι όμιλοι του χώρου όπως η British Gas.

Ολα τα δεδομένα και στοιχεία συγκλίνουν στο εξής: πως το υψηλό ενεργειακό κόστος αναμένεται να συνεχιστεί. Η Ρωσία μεταφέρει λιγότερο αέριο στην Ευρώπη και η Ασία σταματά τα φορτία υγροποιημένου αερίου, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολη την αναπλήρωση των αποθεμάτων μετά τον κρύο χειμώνα.

Πηγή: sofokleousin.gr