Με την τιμή χονδρεμπορικής να έχει εκτιναχτεί πάνω από τα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα και να αποτελεί θέμα χρόνου η μετακύλιση-επίδραση της, στις ήδη άκρως «τσιμπημένες» τιμές των ενεργειακών τιμολογίων,  το υπουργείο Ενέργειας βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. Το πρώτο πλέγμα μέτρων για την αναχαίτιση της ενεργειακής ακρίβειας, με δεδομένη την  καλπάζουσα άνοδο των τιμών ρεύματος, μάλλον δεν επαρκεί, κατά άλλους θέλει άμεση ενίσχυση. 

Τα μηνύματα και οι ανησυχητικές ενδείξεις έχουν φτάσει, προφανώς και στο υπουργείο Ενέργειας, που ετοιμάζει πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών αλλά και των επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια. Η αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος είναι επόμενη κίνηση του υπουργείου Ενέργειας, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας. «Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινώσουμε αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ρεύματος. Είχαμε προϋπολογίσει 150 εκατ. ευρώ επιδότηση και είπαμε ότι κάθε μήνα θα ερχόμαστε και θα βλέπουμε πώς έχουν κυμανθεί οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας τον προηγούμενο μήνα και θα αυξάνουμε το ποσό της επιδότησης», είπε ο κ.Σκρέκας μιλώντας στο Mega και πρόσθεσε

«Όταν κάναμε τους υπολογισμούς τον Αύγουστο η τιμή χονδρεμπορικής ήταν γύρω στα 100 ευρώ η μεγαβατώρα. Τώρα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ. Είχαμε εχθές ευρεία τηλεδιάσκεψη για το πόσα επιπλέον χρήματα θα πρέπει να διαθέσουμε για να στηρίξουμε τους αυξημένους λογαριασμούς των νοικοκυριών. Θα πρέπει να αυξηθεί το ποσό που έχουμε κατανείμει για να στηρίξουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών».

Συμπληρωματικά μέτρα είναι πιθανό να υιοθετηθούν και για τους καταναλωτές του φυσικού αερίου, που επίσης αποτελούν θύματα της ενεργειακής ακρίβειας. Όπως τόνισε ο κ.Σκρέκας «και για το φυσικό αέριο θα σταθούμε δίπλα στα νοικοκυριά. Έχουμε αυξήσει το επίδομα θέρμανσης και είναι δικαιούχοι και όσοι καταναλώνουν φυσικό αέριο. Πέρυσι είχαμε αξιοποιήσει περίπου 80 εκατ. ευρώ ως επίδομα θέρμανσης για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Φέτος το έχουμε αυξήσει στο 180 εκατ. ευρώ, και αυτό μαζί με την έκπτωση του 15% που θα περάσει οριζόντια σε όλους τους καταναλωτές, πιστεύουμε ότι θα καλύψει μεγάλο κομμάτι της αύξησης. Παρακολουθούμε τις αυξήσεις στο φυσικό αέριο, και θα δούμε εφόσον χρειαστεί από τον Ιανουάριο και μετά να λάβουμε και συμπληρωματικά μέτρα», είπε ο κ. Σκρέκας για το φυσικό αέριο.

 

Πηγή: sofokleousin.gr