Οι τρόποι εξασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, στην περίπτωση που η Ρωσία επιμείνει στην απαίτησή της για πληρωμή του αερίου της σε ρούβλια, οδηγώντας σε πλήρης εμπλοκή-αδιέξοδο και ενδεχομένως σε διακοπή εξαγωγών προς την Ευρώπη και την Ελλάδα, εξετάστηκαν εκτενώς, στης χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης στο ΥΠΕΝ.

Η Ελλάδα χρειάζεται εναλλακτικό πλάνο για να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, ακόμη και το δυσχερέστερο που σχετίζεται με το κλείσιμο των ενεργειακών στροφίγγων από τη Μόσχα. Αυτό που προτάσσεται ως βασική επιλογή είναι η εισαγωγή έκτακτων φορτίων υγροποιημένου αερίου LNG και η δημιουργία πλωτής δεξαμενής αποθήκευσης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Σ’ ό,τι αφορά στο υγροποιημένο αέριο ανατέθηκε στον ΔΕΣΦΑ να καταθέσει άμεσα τις εκτιμήσεις του, σχετικά με τα πρόσθετα φορτία LNG που θα χρειαστεί η χώρα, προκειμένου να ανταπεξέλθει σε ενδεχόμενο shut down από τη Ρωσία. Επίσης το εναλλακτικό πλάνο προβλέπει την προσθήκη μιας τέταρτης πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας, όπου θα μπορούν να μεταφέρονται στα φορτία.

Παράλληλα στην προμετωπίδα του plan b, βρίσκεται και η περίπτωση διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία. Ο ΔΕΣΦΑ έχει αναλάβει τις σχετικές συζητήσεις με την ιταλική SNAM και εντός των επόμενων ημερών θα ενημερώσει σχετικώς το υπουργείο Ενέργειας.
 

Πηγή: sofokleousin.gr