Σαν βόμβα στα θεμέλια της Καθολικής Εκκλησίας έσκασε η δημοσίευση πραγματογνωμοσύνης του έγκυρου και ανεξάρτητου δικηγορικού γραφείου Westpfahl Spilker Wastl του Μονάχου για κρούσματα παιδεραστίας ιερέων στην Αρχιεπισκοπή Μονάχου και Φράισινγκ από το 1945 μέχρι το 2019. 1900 σελίδες ντροπής που βγάζουν στο φως τα «απόβλητα» της δράσης πάνω από 235 ιερέων που κρυμμένοι πίσω από τα ράσα τους κακοποιούσαν σεξουαλικά παιδιά και εφήβους. Το συγκλονιστικό είναι ότι από το 1977 μέχρι το 1982 αρχιεπίσκοπος Μονάχου ήταν ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ, αργότερα Πάπας Βενέδικτος ο 16ος.

Η «αμαρτωλή» περίπτωση του ιερέα Χ.

Σε δηλώσεις του μετά τη δημοσίευση της πραγματογνωμοσύνης ο υπερήλικας πρώην Πάπας δια του εκπροσώπου του είπε ότι προσεύχεται για τα θύματα. Ίχνος προσωπικών τύψεων, μετάνοιας, ταπεινότητας. Κι όμως. Τα στοιχεία σε βάρος του είναι ακλόνητα. Οι πραγματογνώμονες αναφέρουν ότι σε 4 περιπτώσεις κακοποίησης ανηλίκων γνώριζε, αλλά τις αγνόησε. Κυρίως στην περίπτωση του ιερέα Χ. Όταν εργάζονταν στην επισκοπή του Έσεν ανάγκασε έναν 11χρονο σε στοματικό σεξ. Προηγουμένως, στην επισκοπή του Μπότροπ, αυνανίστηκε σε πάρκο μπροστά σε παιδιά. Μετά από καταγγελίες γονέων για άλλες παρόμοιες πράξεις μετατέθηκε στο Μόναχο, όταν ο πρώην Πάπας ήταν αρχιεπίσκοπος.

Ο Γιόζεφ Ράτσινγκερ διαψεύδει ότι συμμετείχε σε συνάντηση στις 15 Ιανουαρίου του 1980, που τέθηκε ως θέμα η δράση του ιερέα Χ. Όμως από τα πρακτικά προκύπτει ότι ήταν παρών. Και όχι μόνο αυτό. Στα ίδια πρακτικά ο Ράτσινγκερ πλέκει το εγκώμιό του ως «ταλαντούχου ανθρώπου που μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε πολλούς τομείς». Αλλά πώς είναι δυνατόν ένας «ταλαντούχος άνθρωπος» να μετατέθηκε στο Μόναχο για να κάνει ψυχοθεραπεία και να «θεραπευτεί»;  Στην καθολική εκκλησία της δεκαετίας του 80 επικρατούσε η άποψη ότι η παιδεραστία είναι ιάσιμη ασθένεια.

Ο Ματίας Κάτς, ιδρυτής της πρωτοβουλίας θυμάτων «Eckiger Tisch» δείχνει ανακουφισμένος. «Αυτό το οικοδόμημα από ψέματα που χτίστηκε γύρω από τον Πάπα Βενέδικτο επιτέλους κατέρρευσε παταγωδώς εδώ στο Μόναχο. Θα πρέπει να πούμε δυστυχώς ότι ο Ράτσιγκερ, ο Πάπας Βενέδικτος ήταν συνυπεύθυνος για πολλές περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο η θέληση να κρατηθεί η πρόσοψη αυτού του οικοδομήματος συνεχίζει να είναι μεγάλη. Αλλά ο καθένας που έζησε αυτήν την ημέρα πρέπει να αναγνωρίσει ότι αυτό το σύστημα έχει έρθει στο τέλος του. Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε σκέψεις τι θα ακολουθήσει και τι συνέχεια θα δοθεί».

Πηγή DW

Πηγή: sofokleousin.gr