Με το βλέμμα στραμμένο στη Fitch, η οποία σήμερα είναι προγραμματισμένο να ανακοινώσει το «πόρισμά» της για την ελληνική οικονομία, βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο. Οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών αναφέρουν ότι ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, θα αναβαθμίσει από σταθερές σε θετικές τις προοπτικές (outlook) της ελληνικής οικονομίας.

Η αναβάθμιση του outlook της ελληνικής οικονομίας, θα έχει αναμφίβολα θετικό πρόσημο και προφανώς θα λειτουργήσει ως ενισχυτής στην έξοδο στις αγορές που θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα, με την έκδοση νέου δεκαετούς ομολόγου τις επόμενες ημέρες. Ευχής έργον, βεβαίως, θα ήταν αν η Fitch αναβάθμιζε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας και μας προσέφερε έτσι μια σημαντική ώθηση προς την επενδυτική βαθμίδα.

 Αυτό το σενάριο πάντως συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες ενώ υπάρχει πάντα και η απευκταία περίπτωση, η Fitch, να ακολουθήσει το παράδειγμα της Moody’s, η οποία κατά την προγραμματισμένη αξιολόγηση της 19ης Νοεμβρίου 2021, κράτησε κλειστά τα χαρτιά της.

Ο οίκος αξιολόγησης, πάντως, έστειλε ένα θετικό σήμα στην Ελλάδα πριν τη σημερινή αξιολόγηση, δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνη στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η Fitch βλέπει ευοίωνες προοπτικές για τις κερδοφορίες τους και ισχυρούς ρυθμούς ανάκαμψης, χάρη και στα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης που θα στηρίξουν την προσπάθεια
 

Πηγή: sofokleousin.gr