Μπροστά σε κάμερες, σε ζωντανή μετάδοση σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης… Αμερικανοί εκλεγμένοι αξιωματούχοι και πολιτικοί εμβολιάζονται δημόσια κατά της Covid-19 για να δώσουν ένα παράδειγμα. Δικαιολογείται όμως να τους δίνεται προτεραιότητα;

Στις αρχές Δεκεμβρίου, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), ο κύριος ομοσπονδιακός οργανισμός δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ, συνέστησαν να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς τόσο στους επαγγελματίες του τομέα υγείας όσο και στους ενοίκους γηροκομείων, δηλαδή σε 24 εκατομμύρια άτομα.

Αλλά τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη μιας ιστορικής εκστρατείας εμβολιασμών κατά της Covid-19 με την πρώτη ένεση του εμβολίου Pfizer / BioNTech στις ΗΠΑ να γίνεται στο χέρι μιας νοσοκόμας της Νέας Υόρκης, ο γιατρός του Κογκρέσου κάλεσε όλους τους εκλεγμένους αξιωματούχους της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας να εμβολιαστούν, στο όνομα της «συνέχισης της διακυβέρνησης».

Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, 80 ετών και ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, 78 ετών, αμέσως σήκωσαν τα μανίκια τους, εμβολιάστηκαν και ζήτησαν από τους συμπατριώτες τους να κάνουν το ίδιο.

Για να διαλύσουν τη δυσπιστία πολλών Αμερικανών, ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και ο εκλεγμένος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμβολιάστηκαν σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.

«Δεν έχετε να ανησυχείτε για τίποτα», διαβεβαίωσε ο 78χρονος Μπάιντεν, ο οποίος θα είναι ο γηραιότερος Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου.

Οι κυβερνήτες του Τέξας και του Κεντάκι, δύο Πολιτειών που πλήττονται σοβαρά από την πανδημία, αναμένεται επίσης να λάβουν το εμβόλιο αργότερα σήμερα, ενώ η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: sofokleousin.gr