Τα πρώτα εμβόλια στην Κύπρο αναμένονται στις αρχές Ιανουαρίου, αν τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα των φαρμακευτικών εταιρειών, όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου,

Ο ίδιος τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επεξηγηθεί το πλάνο για τους εμβολιασμούς και όλα τα δεδομένα που έχει η Κυβέρνηση ενώπιον της.

Ο κ. Ιωάννου επεσήμανε ότι «η άφιξη της πρώτης παρτίδας εμβολίων τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως τις πρώτες μέρες του νέου χρόνου, είναι κάτι που πρέπει να μας αναπτερώσει το ηθικό και να μας πεισμώσει περισσότερο».

«Ετοιμάζουμε το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί ώστε να γίνουν γνωστές οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν», σημείωσε.

Η Κύπρος, όπως υπογράμμισε ο ίδιος, «συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της ΕΕ εξασφάλισης εμβολίου και θέλω να διαβεβαιώσω ότι η πολιτεία έλαβε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να προσφέρει τη δυνατότητα εμβολιασμού σε όλους τους Κύπριους πολίτες, που το επιθυμούν, δωρεάν».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητά τους ο Υπουργός Υγείας ανέφερε ότι η αποτελεσματικότητα είναι δημοσιευμένο πλέον, τουλάχιστον για τα δύο εμβόλια που αξιολογούνται, ότι είναι στο 95%.

«Άρα, στην ερώτησή σας αν είναι αποτελεσματικά ή όχι, βεβαίως είναι αποτελεσματικά», είπε.

Τα εμβόλια, συνέχισε ο Υπουργός Υγείας, «αν όλα πάνε καλά με τα χρονοδιαγράμματα, αρχές Ιανουαρίου θα παραλάβουμε τις πρώτες ποσότητες».

Υπενθύμισε ότι «για να υπάρξει ανοσία πρέπει να περάσουν 3 εβδομάδες, δηλαδή να βάλει και την δεύτερη δόση του εμβολίου κάποιος και να περάσουν και κάποιες μέρες μετά.

«Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν για παράδειγμα 7 Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου θα αποκτήσουν ανοσία πλέον. Θα ξεκινήσουν τον Ιανουάριο οι εμβολιασμοί αλλά η ανοσία θα φτάσει στο 100% αρχές Φεβρουαρίου», ανέφερε ενδεικτικά.

Δήλωσε επίσης ότι με τις ποσότητες που αναμένουμε να παραλάβουμε, αν ισχύουν τα χρονοδιαγράμματα, είτε από τη Μoderna, είτε την Pfizer ή την Astrazeneca, αναμένουμε ότι θα πάρουμε τουλάχιστον μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αρχές Μαρτίου εμβόλια για την κάλυψη 150.000 με 180.000 ατόμων

Σε ερώτηση για τον αριθμό των εμβολίων που αναμένονται τον Ιανουάριο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε η Pfizer είχε θέσει χρονοδιάγραμμα για την παροχή τέλος Δεκεμβρίου 48.000 δόσεων (για 24.000 άτομα). Η AstraZeneca, πρόσθεσε, αν δεν κάνω λάθος, ήταν για 160.000 δόσεις, αν και δεν έχει πάρει ακόμα αδειοδότηση

«Αν τηρήσουν τα χρονοδιαγράμματα ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού θα έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές Μαρτίου», είπε.

Κληθείς να πει κατά πόσο θα ισχύουν μέτρα και αφού αρχίσουν οι εμβολιασμοί απάντησε θετικά. «Μέτρα φυσικά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν μέχρι να υπάρξει η κάλυψη» του ποσοστού που απαιτείται το οποίο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι στο 70%, είπε, συνιστώντας στον κόσμο να κάνει υπομονή.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα εξακολουθήσει η συνέχιση της τήρησης μέτρων για τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες.

Είπε επίσης ότι οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν θα είναι οι ηλικιωμένοι στις στέγες ευγηρίας. Αν εμβολιαστούν αρχές Ιανουαρίου, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου και δεν θα υπάρχει πλέον αυτή η έντονη ανησυχία που υπάρχει για τα γηροκομεία, κατέληξε.

Πηγή: sofokleousin.gr