Εμμένοντας στη θέση της, η Ρωσία προειδοποίησε τη Δύση ότι η τιμολόγηση σε ρούβλια για δισεκατομμύρια δολάρια εξαγωγών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη θα μπορούσε να είναι λίγες μέρες μακριά, στην πιο σκληρή απάντηση της Μόσχας μέχρι σήμερα στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν για την εισβολή στην Ουκρανία.

Μάλιστα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή στον ρωσικό ενεργειακό κολοσσό Gazprom να δεχτεί πληρωμές για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου σε ρούβλια και πρέπει να εξετάσει πώς μπορεί να γίνει αυτό τις επόμενες τέσσερις ημέρες, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρωσίας, η Novatek, δεν είχε λάβει τέτοιες οδηγίες.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία θα επιδιώξει πληρωμή σε ρούβλια για το φυσικό αέριο που πωλείται σε «μη φιλικές» χώρες αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι συνεργάστηκαν για να επιβάλουν κυρώσεις στη Ρωσία με στόχο την αναγκαστική απόσυρσή της από την Ουκρανία.

Η κίνηση αντιμετωπίστηκε με απογοήτευση στην Ευρώπη και πολλές εταιρείες είπαν ότι τα συμβόλαια με την Gazprom όριζαν ότι η πληρωμή θα έπρεπε να γίνεται είτε σε ευρώ είτε σε δολάρια ΗΠΑ, όχι σε ρωσικά ρούβλια.

Η εντολή του Πούτιν προς την Gazprom ήρθε την ίδια ημέρα που οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν μια ώθηση για ενίσχυση των προμηθειών υγροποιημένου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες έως το τέλος του 2022 σε μια προσπάθεια να εκτοπίσουν το ρωσικό αέριο.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Ευρώπη θα λάβει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον προμήθειες LNG μέχρι το τέλος του έτους, αν και δεν είναι σαφές από πού θα προέλθει.

Τα κράτη μέλη θα εργαστούν επίσης για να εξασφαλίσουν τη ζήτηση για 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αμερικανικού καυσίμου τουλάχιστον έως το 2030.

Στόχος είναι να συνεργαστούν με διεθνείς εταίρους για να βοηθήσουν την ήπειρο να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο καλύπτει περίπου το 40% των αναγκών της Ευρώπης.

«Συγκεντρωνόμαστε για να μειώσουμε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία πρόσθεσε ότι τα 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φέτος «είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτό. κατεύθυνση.”

Η Ευρώπη προσπαθεί να διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της σε μια προσπάθεια να λιμοκτονήσει τη Ρωσία από τα έσοδα που χρειάζεται για να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά αυτό είναι ένα έργο-μαμούθ. Η Ρωσία στέλνει περίπου 150 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου στην Ευρώπη μέσω αγωγών κάθε χρόνο και άλλα 14 έως 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG.

Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν δύσκολο να αντιμετωπιστούν τυχόν διακοπές στη ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Πηγή: sofokleousin.gr