Έφτασε στο 16,2% το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, κατά το δ’ τρίμηνο του 2020, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ την ίδια περίοδο του 2019 ήταν 16,8%, όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 750.135 άτομα, παρουσιάζοντας μείωση 0,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και 4,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους.

Ωστόσο, 498.000 άτομα είναι μακροχρόνια άνεργοι (αναζητούν εργασία από ένα έτος και πάνω), ενώ πολύ υψηλά είναι τα ποσοστά στις ηλικίες 15-29 ετών.

Παράλληλα, το μεγαλύτερο ποσοστό των ανέργων (22,8%) εργαζόταν στους κλάδους των ξενοδοχείων και της εστίασης.

Συμπερασματικά, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η επίδραση της πανδημίας στην αγορά εργασίας αυξήθηκε κατά το δ’ τρίμηνο του 2020.

Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι οι απουσίες από την εργασία, καθώς και η εργασία στο σπίτι αυξήθηκαν, ενώ οι ώρες εργασίας μειώθηκαν σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020.

Επίσης, τα άτομα που δεν εργάζονταν αλλά αναζητούσαν εργασία και δήλωσαν ότι δεν είναι άμεσα διαθέσιμα να εργαστούν αυξήθηκαν σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2020.

Από τα στοιχεία της έρευνας παρατηρείται επίσης ότι, σε σχέση με το γ’ τρίμηνο του 2020, η απουσία από την εργασία αυξήθηκε κυρίως στον τομέα που περιλαμβάνει τους κλάδους του εμπορίου, των ξενοδοχείων, των εστιατορίων, των μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και στον τομέα των κατασκευών, ενώ μειώθηκε σημαντικά στον τομέα των άλλων υπηρεσιών.

Το ποσοστό εργασίας από το σπίτι αυξήθηκε σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στις χρηματοπιστωτικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και στις άλλες υπηρεσίες.

Οι ώρες εργασίας μειώθηκαν σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τις άλλες υπηρεσίες.

Πηγή: sofokleousin.gr