Με ελπίδες για τζίρο γύρω στα 2,5 δισ. ευρώ την κρίσιμη περίοδο των εκπτώσεων, επαναλειτουργεί αύριο (18/1) το λιανεμπόριο. Εφόσον επιτευχθεί ο στόχος, οι βαριές πλητόμμενες εμπορικές επιχειρήσεις θα πάρουν ανάσες μετά το πολυήμερο lockdown (από τις 7 Νοεμβρίου με το διάλειμμα του click away στις γιορτές) και θα περιορίσουν κάπως τις απώλειες εσόδων, που ήδη είναι δυσβάστακτες. 

Ταυτόχρονα, το άνοιγμα των καταστημάτων και μάλιστα χωρίς ραντεβού (click in shop) όπως αναμενόταν, προκαλεί εύλογες ανησυχίες για υποτροπή της πανδημίας, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει πτωτική πορεία στη χώρα μας, λόγω της μακράς περιόδου αυστηρών περιοριστικών μέτρων. 

Είναι ενδεικτικό  ότι ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε σημερινές (17/1) δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, παραδέχθηκε, πως θα υπάρξει αύξηση κρουσμάτων, από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, που μπορεί να παραμείνει μικρή εάν τηρηθούν τα μέτρα. 

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στο OPEN, εξέφρασε την άποψη ότι το λιανεμπόριο έπρεπε να ανοίξει με τη διαδικασία των ραντεβού, για αυτό και τόνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να πηγαίνουν τις ώρες αιχμής για ψώνια και οι καταστηματάρχες θα πρέπει να απαιτούν από τους πελάτες να τηρούν τα μέτρα. «Θα δούμε σε δύο εβδομάδες που θα αποτυπωθεί το άνοιγμα της αγοράς και αν δούμε αυξηση 20-25 %, τότε σε έναν μήνα θα αντιμετωπίσουμε μια δύσκολη κατάσταση», σημείωσε.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης προειδοποίησε ότι εφόσον δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, αυτή θα χαρακτηριστεί «κόκκινη» και για τα καταστήματα θα ισχύει αποκλειστικά η μέθοδος του click away

Σε μιά προσπάθεια αποτροπής συνωστισμού ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την προσήκουσα αυτοσυγκράτηση και να μην σπεύσουν μαζικά στα καταστήματα από Δευτέρα. Επίσης, συμβούλευσε να μην σβήνονται τα SMS στο 13033, για παραμονή στην αγορά πέραν του επιτρεπόμενου ορίου των δύο ωρών.

Τα επόμενα βήματα 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Γεωργιάδης δήλωσε ότι σε περίπου δύο με τρεις εβδομάδες θα συζητηθούν και θα επόμενα βήματα επαναφοράς στην κανονικότητα με την προϋπόθεση να έχουν τηρηθεί τα μέτρα και η πανδημία να είναι υπό έλεγχο στην χώρα μας.

Επίσης, ανέφερε: «Δεν υπάρχουν ημερομηνίες για την εστίαση, διότι υπάρχουν προβλήματα κι εκεί, καθώς οι άνθρωποι πρέπει να βγάζουν την μάσκα για να φάνε. Όταν ανοίξουν τα καταστήματα εστίασης, η λειτουργία τους θα γίνει με καθήμενους πελάτες σε εξωτερικούς χώρους».

Ο ίδιος κάλεσε μάλιστα τους επιχειρηματίες του κλάδου να κάνουν χρήση του προγράμματος ενίσχυσης για την προμήθεια θερμαστρών για εξωτερικούς χώρους, λέγοντας ότι θα είναι απαραίτητες και φέτος, αλλά σε κάθε περίπτωση και στα επόμενα χρόνια.

Υπογράμμισε, επίσης, πως παραμένουν «πληττόμενες» οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από αύριο, σημειώνοντας ότι: «όλες οι επιχειρήσεις που θα ανοίξουν από την Δευτέρα, θα συνεχίσουν να θεωρούνται πληττόμενες και θα συνεχίσουν να έχουν την ίδια βοήθεια από το κράτος, δηλαδή δεν θα πληρώσουν ενοίκια των Φεβρουάριο, θα συνεχίσουν να έχουν σε αναστολή τους εργαζόμενους τους για να επιδοτούνται και θα απολαμβάνουν όλα τα «ευεργετήματα» που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση».

Πηγή: sofokleousin.gr