Με νέα “επεισόδια” συνεχίζεται το σήριαλ της αντιπαράθεσης μεγαλομετόχων στον όμιλο Ελλάκτωρ. Οι εφοπλιστές Καϋμενάκης-Μπάκος που διεκδικούν τον έλεγχο του ομίλου από την Reggeborgh, εξαπολύουν μία ακόμα επίθεση κατηγορώντας τους Ολλανδούς για σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας και για “ύποπτες” μεθοδεύσεις, που βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων  μετόχων.

Κατηγορούν ειδικότερα την Reggeborgh ότι όταν ακόμα ήταν μεγαλομέτοχος της ανταγωνίστριας ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στις Γενικές Συνελεύσεις της Ελλάκτωρ ενεργούσε συντονισμένα με τον ιστορικό βασικό μέτοχό της Λεωνίδα Μπόμπολα, χωρίς να το γνωστοποιήσει στις εποπτικές αρχές και στο επενδυτικό κοινό. Συμφώνησε μάλιστα μαζί του να του παραχωρήσει η Ελλάκτωρ εν είδει “ανταλλάγματος” τη θυγατρική “Ηλέκτωρ”

Οι κατηγορίες διατυπώνονται σε κοινή ανακοίνωση των εταιρειών Greenhill Investments και Kiloman, μέσω των οποίων  οι δύο εφοπλιστές κατέχουν πάνω  από 30% των μετοχών της Ελλάκτωρ. Οι δύο εταιρείες ζητούν από τις εποπτικές αρχές να διερευνήσουν τα επίμαχα στοιχεία να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις  και να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Δηλώνουν μάλιστα ότι θα προσφύγουν σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να προστατεύσουν την επένδυσή τους.

Στην ανακοίνωση τους οι δύο εταιρείες αναφέρουν μεταξύ άλλων:
 
“1ον: Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, συμφώνησε να αποκτήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια, το σύνολο των μετοχών του ιστορικού βασικού μετόχου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Λεωνίδα Μπόμπολα και τον έλεγχο της εταιρείας. Συμφώνησε επίσης και μέχρι την άσκηση του δικαιώματος option, να ασκούν συντονισμένα τα δικαιώματα ψήφου στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αποκρύβοντας η εταιρεία Reggeborgh από το επενδυτικό κοινό τη συντονισμένη άσκηση στα δικαιώματα ψήφου.

Το αντάλλαγμα στον έως τότε εκ των βασικών μετόχων της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Λεωνίδα Μπόμπολα, για να πουλήσει όλη τη συμμετοχή του σε αυτή, ήταν να του διασφαλίσει (ο βασικός μέτοχος του ανταγωνιστή της ΕΛΛΑΚΤΩΡ), τη μεταβίβαση της θυγατρικής ΗΛΕΚΤΩΡ. Εκείνη την εποχή η Reggeborgh φέρονταν επισήμως ότι κατείχε μόλις το 5% της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ταυτόχρονα το 32% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Τι γνώριζε ο Λ. Μπόμπολας ώστε να αισθάνεται σίγουρος ότι η Reggeborgh, θα ελέγχει την γενική συνέλευση μετόχων ώστε να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της;

Η κατά συρροή παραβίαση της νομοθεσίας της κεφαλαιαγοράς κι όχι μόνον, είναι αυταπόδεικτη. Οι πρωτοφανείς αυτές συμπεριφορές υποχρεώνουν τις αρμόδιες αρχές να επιβάλλουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις για την απόκρυψη κρίσιμων πληροφοριών από το επενδυτικό κοινό, τον παράνομο συντονισμό των εμπλεκομένων προσώπων στην άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου και τη χειραγώγηση της χρηματιστηριακής αγοράς σε όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

2ον: Υψηλόβαθμο στέλεχος τα παρούσας διοίκησης της Ελλάκτωρ κάνει συγκλονιστικές αποκαλύψεις, σύμφωνα πάντα με τα δημοσιεύματα. Ο ολλανδός βασικός μέτοχος, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις, ελέγχει την επιχείρηση έχοντας καθημερινή συνεργασία με ένα μέλος του ΔΣ που εμφανίζεται ως ανεξάρτητο μη εκτελεστικό, ενώ είναι ο πραγματικός Διευθύνων Σύμβουλος.

Ζητάμε από τις εποπτικές αρχές να ερευνήσουν τις αποκαλύψεις αυτές (…). Οι πρακτικές διάλυσης εταιρειών που έχουν ακολουθηθεί σε ανάλογες περιπτώσεις στο εξωτερικό, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές”.

Πηγή: sofokleousin.gr