Είναι οι εφοπλιστές  Γ. Καϋμενάκης – Δ. Μπάκος και η εταιρεία τους Greenhill Investements πραγματικοί μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ, ή ενεργούν ως front man άλλων επιχειρηματικών συμφερόντων;

Στο ερώτημα αυτό επικεντρώνεται τώρα η νομική μάχη των δύο αντιμαχόμενων πλευρών για τον έλεγχο του μεγάλου κατασκευαστικού και ενεργειακού ομίλου.

Οι διαφωνίες και οι διαφορετικές νομικές ερμηνείες που δίνονται σε πραγματικά γεγονότα,  προκάλεσαν οξύτατες αντιπαραθέσεις στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όπου επρόκειτο να συζητηθούν προτάσεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αλλαγή ΔΣ.

Η διακοπείσα επεισοδιακή ΓΣ ανεβλήθη κατόπιν αιτήματος της Pemanoaro των αδελφών Καλλιτσάντση (που κατέχει πάνω από 5%) και προγραμματίσθηκε να πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου.

Μέχρι τότε πρέπει ξεκαθαρίσει αν η εταιρεία  Greenhill Investements των δύο εφοπλιστών – που εμφανίστηκε στην αναβληθείσα ΓΣ με 1,6% των μετοχών – μπορεί ή όχι να ασκεί τα δικαιώματα ψήφου άλλων 39,6 εκατομμυρίων μετοχών (18,5%), τις οποίες κατέχει η εταιρεία Aiolos Investors.

Στην αναβληθείσα ΓΣ δεν επετράπη να ασκηθούν τα δικαιώματα ψήφου αυτών των μετοχών, διότι – κατά την άποψη του ΔΣ και της πλειοψηφίας, οι μετοχές είναι ενεχυριασμένες στην Αiolos Investors.

“Δική μας η εταιρεία με το ενέχυρο”

Η πλευρά των εφοπλιστών υποστηρίζει ότι η Aiolos Investors αποτελεί εταιρεία δικών της συμφερόντων και συνεπώς μπορεί να ασκεί δικαιώματα ψήφου μέσω της Greenhill Investements, ανεξάρτητα από την ενεχυρίαση. Αυτό άλλωστε έγινε και στη ΓΣ της 27ης Ιανουαρίου, όπου επικράτησε η πλευρά της Reggerborg, τοποθετώντας δική της διοίκηση στην Ελλάκτωρ.

Μέλη του ΔΣ της Ελλάκτωρ και νομικοί της σύμβουλοι επισημαίνουν ότι κομβικό ζήτημα αποτελεί η κυριότητα αυτών των μετοχών. Διατυπώνουν λοιπόν το ερώτημα «σε ποιον πραγματικά ανήκουν αυτές οι μετοχές; Έχει γίνει πραγματική μεταβίβαση στην Greenhill από τους αδερφούς Καλλιτσάντση ή συμβαίνει κάτι άλλο;».

Ερωτηματικά προκαλεί και το γεγονός ότι η Aiolos Investors δεν έχει εμφανιστεί σε καμιά επίσημη χρηματιστηριακή ανακοίνωση ως κάτοχος του 18,5%, ούτε ως έχουσα εξουσιοδότηση για την άσκηση των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου.

Εξηγήσεις για τα θέματα αυτά επιχείρησε να δώσει η Greenhill Ιnvestments με την ακόλουθη ανακοίνωση:

  “Με μεγάλη λύπη παρακολουθήσαμε παρωδία Γενικής Συνέλευσης μετόχων κατά την οποία το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας επιχείρησε παρανόμως να ακυρώσει δικαιώματα ψήφου του μεγαλύτερου μετόχου της εταιρείας. Ποτέ στην ιστορία των εταιρειών δεν είχε επιχειρηθεί τόσο εξωφρενική απόπειρα να αλλοιωθούν αποφάσεις μετόχων.
  Η θλιβερή παράσταση τακτικισμών που παρακολουθήσαμε επιβεβαιώνει τους λόγους για τους οποίους ζητήσαμε την ανάκληση ενός Διοικητικού Συμβουλίου που εξαντλεί την εφευρετικότητά του στην προσπάθεια να πλήξει έναν βασικό μέτοχο, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πλήρη ανικανότητα για την προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας (παραχώρηση Εγνατίας).

Το ανυπόστατο ευτελές τέχνασμα που προβλήθηκε στην γενική συνέλευση μετόχων δεν είχε επιστρατευτεί στην προηγούμενη, μόλις πριν από δύο μήνες οπότε ίσχυαν οι ίδιες ακριβώς συνθήκες και όροι και στην οποία είχε εκλεγεί το σημερινό ΔΣ. Το προέβαλλε όταν τέθηκε ως θέμα συζήτησης, η ανάκλησή του. Προφανώς έχουν λόγους να φοβούνται παρά το μικρό διάστημα στο οποίο έχουν αναλάβει τις ευθύνες για την εταιρία. Το διάστημα αυτό όμως ήταν επαρκές για να δηλώσουν αδυναμία συμμετοχής σε διαγωνισμούς, να θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της εταιρείας με πράξεις ή παραλείψεις τους.
  Πιστεύουμε ότι η πρακτική αυτή δεν εκφράζει την εταιρεία Reggeborgh αλλά και άλλους μετόχους που διαπιστώνουν το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η εταιρεία εξαιτίας ανεπάρκειας των διοικούντων που αποδεικνύονται παντελώς ανίκανοι να υλοποιήσουν την αναγκαία ανάκαμψη της επιχείρησης.
  Εμείς ζητήσαμε την αναβολή της Γενικής Συνέλευσης προκειμένου να δοθεί ο χρόνος να επικρατήσει εχεφροσύνη και συνεννόηση μεταξύ των μετόχων. Η Ελλάκτωρ για να αναπτυχθεί απαιτείται συναίνεση των βασικών μετόχων που δεν εξυπηρετείται ούτε με την παρούσα διοίκηση αλλά ούτε με εκπροσώπους που προσβάλλουν μετόχους νομίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό είναι χρήσιμοι. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η συμπεριφορά αυτή δεν εκφράζει μετόχους της εταιρείας τους οποίους καλούμε να επαναξιολογήσουν την στάση τους.
  Ως Greenhill Investments Limited, επαναλαμβάνουμε ότι διαθέτουμε τα δικαιώματα ψήφου και μετοχών που έχουμε δηλώσει και επιδώσαμε ήδη στην Eλλάκτωρ τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα”
.

Πηγή: sofokleousin.gr