Ζητήματα επιβίωσης των ιατρών και η ανάγκη κατάργησης του clawback στην υγειονομική περίθαλψη

Ζητήματα επιβίωσης των ιατρών και η ανάγκη κατάργησης του clawback στην υγειονομική περίθαλψη


Οι εκπρόσωποι των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών, διαγνωστικών κέντρων, πολυιατρείων, ιδιωτικών κλινικών και φυσικοθεραπευτών που συμμετείχαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο ΙΣΑ, ζήτησαν την κατάργηση του clawback και τη διαγραφή των οφειλών. Σε αυτή τη συνάντηση, τονίστηκε ότι το clawback έχει δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά αδιέξοδα, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση των φορέων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Στην τοποθέτησή τους, οι εκπρόσωποι ανέφεραν την απελπισία του ιατρικού κόσμου εξαιτίας του βάρους του clawback, το οποίο τους οδηγεί προς τη χρεοκοπία. Ειδικότερα, επισημάνθηκε ότι η αιφνιδιαστική απόφαση για την προείσπραξη του clawback αναφορικά με τα έτη 2021 και 2023 καθιστά αδύνατη την παροχή υπηρεσιών στους ασφαλισμένους και τη διατήρηση της ποιότητας φροντίδας.

Η απλή έκκληση δεν ήταν αρκετή, καθώς οι εκπρόσωποι ανακοίνωσαν την πρόθεση τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και την εξερεύνηση νομικών μέσων ώστε να επιτευχθεί η κατάργηση του clawback και η διαγραφή των οφειλών. Περαιτέρω, υπογράμμισαν την ανάγκη για τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης μεταξύ των ιατρικών συλλόγων και του ΕΟΠΥΥ, ζητώντας τη στήριξη όλων των μελών τους.

«Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το clawback καθιστά αδύνατη την επιβίωση των ιατρών και των φορέων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Περίθαλψης. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, εργαστήρια, πολυιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια και κλινικές θα οδηγηθούν στο λουκέτο και θα έχουμε νέο κύμα ιατρών που θα καταφύγουν στο εξωτερικό, αποδυναμώνοντας την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts