Το τελευταίο αντίο στη Βάσω Παπανδρέου και η κληρονομιά της στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας

Το τελευταίο αντίο στη Βάσω Παπανδρέου και η κληρονομιά της στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας


Σήμερα συγγενείς, φίλοι και πολιτικοί φίλοι αποχαιρετούν τη Βάσω Παπανδρέου, η οποία έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη (17/10) σε ηλικία 80 ετών. Η κηδεία της πραγματοποιείται στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου στα Βαλαμίτικα Αιγίου, τον τόπο καταγωγής της.

Στην εξόδιο ακολουθία, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, θα εκφωνήσει τον επικήδειο λόγο. Παρόντες είναι επίσης σημαντικές προσωπικότητες του ΠΑΣΟΚ, όπως οι Κώστας Σημίτης, Κώστας Λαλιώτης, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Παύλος Γερουλάνος, Άννα Διαμαντοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας και Μιλένα Αποστολάκη.

Η Βάσω Παπανδρέου υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο ΠΑΣΟΚ από το 1974 και διατέλεσε υπουργός των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κώστα Σημίτη. Ήταν η πρώτη γυναίκα επίτροπος της Ελλάδας στην Ε.Ε. και διάσημη οικονομολόγος. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή της στο γνωστό δείπνο των τεσσάρων, όπου αποφασίστηκε η υποστήριξη του Κώστα Σημίτη για τη διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου.

Εκτός από τη διακεκριμένη πολιτική της διαδρομή, η Βάσω Παπανδρέου έλαβε το 1993 256.831 σταυρούς προτίμησης στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθηνών, σημειώνοντας την υψηλότερη επίδοση στην περιοχή. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της στην ΕΟΚ, διακρίθηκε για τις σφοδρές αντιπαραθέσεις της με συντηρητικούς ηγέτες, όπως η Μάργκαρετ Θάτσερ. Η συνεπωνυμία της με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, ήταν τυχαία.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts