«Το Ρομπότ Maestro Φέρνει Επανάσταση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική»

«Το Ρομπότ Maestro Φέρνει Επανάσταση στη Λαπαροσκοπική Χειρουργική»


Ο ρομπότ τεχνητής νοημοσύνης με την ονομασία Maestro παρουσιάστηκε χθες στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 19ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κολοπρωκτολογίας (ESCP). Η παρουσίαση του ρομποτικού βοηθού, ο οποίος έχει αναπτυχθεί από την εταιρεία Moon Surgical και τη βιομηχανία Nvidia, έγινε από τη θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων «i4G» στη Θεσσαλονίκη. Ο εμπορικός διευθυντής της Moon Surgical, Eric Ermenault, αναφέρθηκε στην επίδειξη και τη σημασία του Maestro για το μέλλον της ρομποτικής χειρουργικής, δεδομένου ότι έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εκατοντάδες επεμβάσεις σε νοσοκομεία στη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Το Maestro προσφέρει τη δυνατότητα στους χειρουργούς να εκτελούν επεμβάσεις χωρίς τη συνδρομή βοηθητικού προσωπικού, επιτρέποντας στον χειρουργό να χρησιμοποιεί τα δύο ρομποτικά βραχίονες στην επέμβαση. Η σταθερή κάμερα του ρομπότ καθιστά ευκολότερη την εικόνα των οργάνων, η οποία είναι δύσκολη όταν κρατάει κάποιος την κάμερα. Με τη βοήθεια εξελιγμένων αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν από την Nvidia, το Maestro εξοικονομεί χρόνο και πόρους, συμβάλλοντας στην μείωση των λιστών αναμονής για χειρουργικές επεμβάσεις.

Η καινοτομία του Maestro εντοπίζεται και στο χαμηλό κόστος των επεμβάσεων που πραγματοποιούνται με αυτό. Σε σύγκριση με άλλα ρομποτικά συστήματα, όπου το κόστος φτάνει τα 3000 ευρώ ανά επέμβαση, το Maestro κοστίζει περίπου 300 ευρώ ανά χειρουργείο. Αυτή η διαφορά προκύπτει από τον απλουστευμένο σχεδιασμό του συστήματος και την επαναχρησιμοποίηση εργαλείων, κάτι που επίσης συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Ο κ. Ermenault αποκάλυψε ότι το Maestro μπορεί να υποστηρίξει τις ιατρικές διαδικασίες με την αναγνώριση εργαλείων, καθώς έχει εκπαιδευτεί πάνω σε πολλές ώρες βίντεο. Στοχεύει στη διευκόλυνση των χειρουργών στη διαδικασία της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι αναμφισβήτητα δύσκολη και απαιτεί εκπαίδευση αρκετών ετών.

Αυτή η επίδειξη της ταχύτατης εξέλιξης της ρομποτικής χειρουργικής και η συμβολή του Maestro στη βελτίωση των διαδικασιών υγείας είναι ο λόγος για τον οποίο η Θεσσαλονίκη φιλοξενεί τέτοιες καινοτόμες παρουσιάσεις, δείχνοντας την πρόοδο της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στον τομέα της ιατρικής.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts