Τίτλος: Συνεργασία και Εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση Μέδουσα 13 στην Κρήτη

Τίτλος: Συνεργασία και Εκπαίδευση των Ενόπλων Δυνάμεων στην Άσκηση Μέδουσα 13 στην Κρήτη


Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Μέδουσα 13», η οποία διεξήχθη στην περιοχή του αεροδρομίου στο Μάλεμε Χανίων. Στο πλαίσιο της άσκησης, σημαντικές ναυτικές δυνάμεις από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο, τη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία αναπτύχθηκαν στο Αιγαίο και γύρω από την Κρήτη.

Η άσκηση «Μέδουσα», που διεξάγεται από το 2015, ξεκίνησε στις 12 Οκτωβρίου 2024 και συμμετείχαν και παρατηρητές από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Ιορδανία, η Ιταλία, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, η Μοζαμβίκη και η Ρουάντα. Σκοπός της είναι η ενίσχυση της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών και η διεξαγωγή επιχειρησιακής εκπαίδευσης σε διακλαδικό επίπεδο.

Στο πλαίσιο της άσκησης, διεξήχθησαν και άλλες εκπαιδευτικές ενέργειες, όπως η άσκηση «AEGEUS MENA III» υπό τον συντονισμό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και η «HERCULES ΙΙΙ» της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων.

Σημαντική στιγμή της άσκησης ήταν η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (ΗΔΕ, Distinguished Visitors Day – DV DAY), που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 2024 στο Μάλεμε. Κατά τη διάρκεια αυτής, εκτελέστηκαν σύνθετα αντικείμενα επιχειρησιακής φύσης με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και της ΔΕΠ. Μεταξύ των δραστηριοτήτων περιλαμβάνονταν άλμα επίδειξης ελεύθερης πτώσης, διείσδυση από αέρος, τερματική καθοδήγηση αεροσκάφους από JTAC, καθώς και καταρρίχηση με τη μέθοδο «Fast Rope» και συνδυασμένες αμφίβιες ενέργειες με τη στήριξη μαχητικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts