Τίτλος: Η Ιστορία και ο Κινηματογράφος των Ηρώων της Εποχής της Κατοχής στην Ελλάδα

Τίτλος: Η Ιστορία και ο Κινηματογράφος των Ηρώων της Εποχής της Κατοχής στην Ελλάδα


Συμπληρώθηκαν 84 χρόνια από το «Όχι» και 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Γερμανούς κατακτητές. Είναι σημαντικό να θυμόμαστε τις θυσίες και τα βάσανα του ελληνικού λαού, καθώς και τους ήρωες που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα ελληνοαλβανικά σύνορα και τις μητέρες που θρήνησαν τα παιδιά τους. Οι σελίδες της ιστορίας γέμισαν θάρρος και φρίκη κατά τη διάρκεια των μαχών του ’40 και τα τρία χρόνια της κατοχής, με ανθρώπους που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και άλλους που βρήκαν τρόπους να ωφεληθούν σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές.

Η ιστορία αυτή, τόσο πλούσια, έχει καταγραφεί στην ελληνική κινηματογραφία, αν και το έπος του ’40, η κατοχή και η αντίσταση επηρεάστηκαν από την προπαγάνδα της χούντας. Πολλές ταινίες που αντέχουν στην κριτική, αναπαριστούν ηρωισμούς και υπερβολές, με ελάχιστες εξαιρέσεις που κατάφεραν να ξεπεράσουν τη λογοκρισία. Ο κόσμος μας θυμίζει μερικές αξιοσημείωτες ταινίες που καταγράφουν αυτές τις δύσκολες εποχές και αναδεικνύουν το ταλέντο όσων δημιούργησαν τους κινηματογραφικούς αυτούς θησαυρούς.

Μια από τις καλύτερες ταινίες για την κατοχή και την αντίσταση είναι το “Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση”. Η ταινία αποφεύγει την υπερβολή και το δράμα, προσφέροντας στους θεατές μια ερμηνεία του Θανάση Βέγγου ανάμεσα στο δραματικό και το κωμικό. Άλλη μια αξιοσημείωτη παραγωγή είναι το “Το ξυπόλητο τάγμα”, που αφηγείται την ιστορία ορφανών που έπρεπε να κλέψουν για να επιβιώσουν.

Επίσης, το φιλμ “Η μοναδική ταινία που αναφέρεται στο μπλόκο των Γερμανών στην Κοκκινιά” επεξεργάζεται τα ταμπού της εποχής και αναδεικνύει την τραγικότητα των γεγονότων. Σημαντική είναι και η ταινία “Ουρανός”, η οποία, αν και σχετικά άγνωστη στην Ελλάδα, έχει διακριθεί διεθνώς για την ποιότητά της, όπως και η δραματική κωμωδία “Ψηλά τα χέρια Χίτλερ”, που εστιάζει στους απλούς ανθρώπους και τις θυσίες τους.

Το “Προδοσία” του Κώστα Μανουσάκη σε παραγωγή Κλέαρχου Κονιτσιώτη έχει προκαλέσει ενδιαφέρον για την αντιπολεμική του θεματολογία, όπως και η ταινία “Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο” που αναδεικνύει τις ζωές νέων ανθρώπων που επηρεάζονται από τον πόλεμο. Ο Παντελής Βούλγαρης υπογράφει το “Τελευταίο σημείωμα”, που συνδυάζει ιστορία και συναίσθημα.

Αξιοσημείωτη είναι και η ταινία “Οι Γερμανοί ξανάρχονται”, η οποία δεν αναφέρεται άμεσα στον πόλεμο, αλλά σκιαγραφεί τον διχασμό την εποχή του εμφυλίου και την επίδρασή του στους απλούς ανθρώπους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts