Τίτλος: Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας

Τίτλος: Εορταστικές εκδηλώσεις για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας


Ο δήμος Αθηναίων έχει αρχίσει μια σειρά εκδηλώσεων από τον Ιούλιο για να τιμήσει την 80ή επέτειο από την Απελευθέρωση της πόλης. Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται αυτές τις ημέρες, με ιδιαίτερη έμφαση στην «Διαδρομή Μνήμης 40-44» στο Γ’ Νεκροταφείο, η οποία είναι αφιερωμένη στα θύματα της Κατοχής και του ναζισμού που δεν πρόλαβαν να γευτούν την ελευθερία. Σήμερα Σάββατο (16:00), θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή μνήμης για τα θύματα της πείνας, καθώς και για τους εκτελεσθέντες, οι οποίοι βρίσκονται θαμμένοι στο Γ’ Νεκροταφείο. Η διαδρομή θα αποτελεί μόνιμη έκθεση, με χαρτογραφημένους τάφους και ειδική σήμανση για τους επισκέπτες.

Η διαδρομή αυτή ξεκινά από την κεντρική είσοδο και ανηφορίζει κατά μήκος του χώρου, όπου ομαδικά ενταφιάστηκαν τα θύματα της πείνας και των ασθενειών. Προχωρά προς το Μνημείο Εκτελεσθέντων και στους τάφους, συνεχίζοντας προς το Στρατιωτικό Τμήμα και καταλήγοντας στην πλατεία του Νεκροταφείου, όπου βρίσκονται τα μνημεία της Εθνικής Αντίστασης και της σφαγής του Αιγάλεω. Η περιήγηση είναι θεματική και χρονολογική, καλύπτοντας την περίοδο από τα πρώτα χρόνια της Κατοχής μέχρι τις εκτελέσεις του ‘44.

Η δράση αυτή επιμελήθηκε επιστημονικά η δρ. Ιστορίας της Τέχνης Ζέττα Αντωνοπούλου, ενώ συμμετείχαν στην έρευνα και τη μουσειολογική επιμέλεια άλλοι επιστήμονες. Η πρόεδρος του ΟΠΑΝΔΑ, Ελένη Ζωντήρου, δήλωσε τη σημασία της πρωτοβουλίας, υπογραμμίζοντας πως η διαδρομή θα γίνει μόνιμη και θα προβάλλει τη μνήμη των 44.000 θυμάτων.

Σήμερα επίσης, έχει προγραμματιστεί διαδρομή στο κέντρο της πόλης με θέμα τα σαμποτάζ και τις απεργίες κατά την Κατοχή, καθώς και μελλοντικές εκδηλώσεις, όπως ιστορικές περιηγήσεις σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Αυτή η πρωτοβουλία έχει σημαντική αξία για τη γνώση και τη μνήμη της Ιστορίας της Αθήνας, ενισχύοντας την ανάγκη για εκδηλώσεις που να αναδεικνύουν τα ιστορικά γεγονότα. Ο δήμος Αθηναίων σκοπεύει να συνεχίσει αυτές τις εκδηλώσεις ώστε η Ιστορία να μην ξεχαστεί και οι επόμενες γενιές να κατανοήσουν τη σημασία τους.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts