Σύγχρονη τεχνική αφαίρεσης καλοήθων όγκων της υπόφυσης και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης

Σύγχρονη τεχνική αφαίρεσης καλοήθων όγκων της υπόφυσης και η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης


Ο διευθυντής της Νευροχειρουργικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας Πειραιά «Άγιος Παντελεήμων» και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Παπανικολάου, αναφέρεται στην επαναστατική και ελάχιστα επεμβατική μέθοδο αφαίρεσης καλωδίων όγκων (αδενωμάτων) της υπόφυσης. Αυτά τα αδενώματα μπορούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως τύφλωση ή ακόμη και τον θάνατο.

Με αφορμή την ενεργή συμμετοχή της Κλινικής του στο Νευροχειρουργικό συνέδριο των ΗΠΑ στο Χιούστον και στο Πανευρωπαϊκό Νευροχειρουργικό Συνέδριο στη Σόφια, ο κ. Παπανικολάου περιγράφει τις εξελίξεις στον τομέα. Η ενδοσκοπική διαρρινική χειρουργική της υπόφυσης, που εφαρμόζεται τα τελευταία 3-4 χρόνια από ειδική ομάδα της κλινικής, πραγματοποιείται μέσω της μύτης με τη χρήση ειδικού ενδοσκοπίου, χωρίς να απαιτείται μεγάλη χειρουργική επέμβαση. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 100 τέτοιες επεμβάσεις με χαμηλό ποσοστό επιπλοκών και γρήγορη αποκατάσταση για τους ασθενείς.

Η υπόφυση, που ρυθμίζει τη λειτουργία του ενδοκρινικού συστήματος, μπορεί να φιλοξενήσει δύο κατηγορίες καλοήθων αδενωμάτων. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει αδενώματα που προκαλούν ενδοκρινολογικές διαταραχές, όπως είναι τα αδενώματα που υπερεκκρίνουν κορτικοτρόπο ή αυξητική ορμόνη. Αυτά τα αδενώματα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές διαταραχές, όπως γιγαντισμό στα παιδιά και μεγαλακρία στους ενήλικες. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει αδενώματα που δεν υπερεκκρίνουν ορμόνες, αλλά αναπτύσσονται σε μεγάλο μέγεθος, οδηγώντας σε συμπίεση των οπτικών νεύρων και σοβαρές διαταραχές στην όραση.

Ο κ. Παπανικολάου επισημαίνει τη σημασία της άμεσης διάγνωσης και αντιμετώπισης αυτών των αδενωμάτων. Εάν ένας ασθενής παρατηρήσει διαταραχές στην όραση ή άλλα συμπτώματα όπως ανεξέλεγκτη υπέρταση, θα πρέπει να επισκεφθεί άμεσα ειδικούς γιατρός. Στις περιπτώσεις μικροσκοπικών αδενωμάτων, η χειρουργική επέμβαση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη ίαση, ενώ και σε μεγαλύτερα αδενώματα, η σωστή αποσυμπίεση μπορεί να σώσει την όραση και να ελέγξει την κατάσταση του ασθενούς για πολλά χρόνια.

Η απουσία έγκαιρης διάγνωσης ενδέχεται να έχει σοβαρές συνέπειες, όπως η καταστροφή της καρδιοαγγειακής υγείας, οδηγώντας σε θάνατο μετά από χρόνια. Ο κ. Παπανικολάου τονίζει πως η πρόληψη και η έγκαιρη παρέμβαση είναι ζωτικής σημασίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts