Στρατιωτική Άσκηση ΝΑΤΟ στην Ανδραβίδα Ενισχύει τις Δυνάμεις και τη Συνεργασία Μεταξύ των Μελών

Στρατιωτική Άσκηση ΝΑΤΟ στην Ανδραβίδα Ενισχύει τις Δυνάμεις και τη Συνεργασία Μεταξύ των Μελών


Από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Ανδραβίδα η στρατιωτική άσκηση του ΝΑΤΟ «Ramstein Flag 24». Η άσκηση αυτή είχε ως στόχο την ενίσχυση των δεξιοτήτων τακτικής λήψης αποφάσεων των Κοινών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ σε ένα σύνθετο και δυναμικό επιχειρησιακό περιβάλλον. Σημαντικός στόχος της ήταν η αύξηση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κρατών-μελών της Συμμαχίας, αποδεικνύοντας τη δέσμευση και την ικανότητα τους.

Στην άσκηση συμμετείχαν 89 μαχητικά αεροσκάφη και 12 αεροσκάφη υποστήριξης από 13 χώρες, τα οποία επιχείρησαν από την Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας. Παρουσιάστηκαν αεροσκάφη 4ης και 5ης γενιάς, συμπεριλαμβανομένων των F-35, F-16V και Rafale.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε τη βάση κατά τη διάρκεια της άσκησης και είχε συναντήσεις με τους αξιωματικούς, ενώ έκανε σχετική ανάρτηση στην πλατφόρμα Χ. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Τουρκία, η οποία αρχικά είχε προγραμματίσει να συμμετάσχει, αποχώρησε τελευταίες στιγμής, κατηγορώντας την Ελλάδα για περιορισμούς στον εναέριο χώρο.

Για να βελτιωθεί η αλληλεπίδραση με τις δυνάμεις αεροπορίας, προγραμματίστηκαν δυο ημερίδες παρατήρησης (Spotters days) στις 1 και 8 Οκτωβρίου.

Η «Ramstein Flag 24» θεωρείται άσκηση υψηλού επιπέδου, με μαχητικά τελευταίας γενιάς να συμμετέχουν σε εικονικές επιχειρήσεις, και αναδείχθηκε ως πρότυπο για τη νέα σειρά ασκήσεων της Διοίκησης Αεροπορίας του ΝΑΤΟ, που υποστηρίζεται από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts