Σημαντικές Παράνομες Δραστηριότητες Εταιρειών στην Αττική με Ζημίες για το Δημόσιο

Σημαντικές Παράνομες Δραστηριότητες Εταιρειών στην Αττική με Ζημίες για το Δημόσιο


Κατά τη διάρκεια ελέγχων στην Αττική, οι ελεγκτές της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ εντόπισαν εταιρείες που διακινούσαν απομιμητικά προϊόντα, νοθευμένα ποτά και λαθραία καπνικά προϊόντα, με σοβαρές συνέπειες για το ελληνικό Δημόσιο λόγω απωλειών σε δασμούς και φόρους, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Σχετικά με τη λειτουργία εταιρειών που διενεργούσαν παράνομες δραστηριότητες, οι ελεγκτές πραγματοποίησαν πολυάριθμους ελέγχους και διασταυρώσεις, ανακαλύπτοντας εικονικές εταιρείες χωρίς πραγματική δραστηριότητα, οι οποίες λειτουργούσαν συντονισμένα για να διακινούν απομιμητικά προϊόντα. Ειδικότερα, εντοπίστηκαν τουλάχιστον οκτώ (8) τέτοιες εταιρείες, οι οποίες μέσω γνωστής εταιρείας ταχυμεταφορών πραγματοποίησαν πωλήσεις συνολικής αξίας 10.607.352€ την περίοδο 2019-2022. Διαπιστώθηκε ότι οι εν λόγω εταιρείες υπέβαλλαν μηδενικές ή ανακριβείς περιοδικές δηλώσεις Φ.Π.Α., αποκρύπτοντας συνολικά το ποσό των 9.646.075€, με αποτέλεσμα τη δημιουργία παράνομου περιουσιακού οφέλους και ζημία για το Δημόσιο.

Μετά από σχετική καταγγελία, ελέγχθηκε μια εταιρεία που εισήγαγε αλκοολούχα ποτά με μειωμένο βρασμό. Από τον έλεγχο, αποδείχθηκε ότι τα ποτά χαρακτηρίστηκαν ως «ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΑ», γεγονός που οδήγησε σε μειωμένους δασμούς και φόρους, με συνολικό όφελος ύψους 4.205.426€. Η Υπηρεσία προχώρησε στην κατάθεση σχετικής Έκθεσης στην Τελωνειακή Υπηρεσία για την επιβολή προστίμων.

Επιπλέον, μια άλλη περίπτωση αφορούσε εταιρεία εμπορίας καπνικών προϊόντων που, μέσω ιδιαίτερου τεχνάσματος, κατάφερε να αποφύγει την καταβολή δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Ύστερα από συνεργασία με το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Ηρακλείου Κρήτης, πραγματοποιήθηκε έλεγχος και επιβεβαιώθηκε ότι η εταιρεία δεν δήλωσε τις υποχρέωσές της, με διαφυγόντες δασμούς και φόρους ύψους 1.130.771€. Σχετική Έκθεση εστάλη στο Τελωνείο Ηρακλείου για τη διαδικασία καταλογισμού προστίμων.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι αρμόδιες αρχές θα προβούν σε περαιτέρω ενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του ενημερωτικού δελτίου προς τις φορολογικές αρχές για τη διαδικασία καταλογισμού των αναλογούντων φόρων. Παράλληλα, θα υπάρξει ανακοίνωση αξιόποινης πράξης στις εισαγγελικές αρχές σχετικά με νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, πλαστογραφία και παραβίαση του αγορανομικού κώδικα.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts