Σαράντα πέντε χρόνια πλημμυρών στην Ελλάδα και οι ανησυχητικές τάσεις των θανάτων

Σαράντα πέντε χρόνια πλημμυρών στην Ελλάδα και οι ανησυχητικές τάσεις των θανάτων


Τα τελευταία 45 χρόνια, από το 1980 μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει υποστεί 70 θανατηφόρες πλημμύρες λόγω ακραίων βροχοπτώσεων, με αποτέλεσμα 190 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Τα δεδομένα αυτά συλλέγονται συστηματικά από την ομάδα Meteo του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Τα στοιχεία δείχνουν μια ανησυχητική αύξηση στον αριθμό των θανάτων από πλημμύρες με την πάροδο του χρόνου, με τη δεκαετία που πέρασε να έχει καταγράψει τους μισούς από τους συνολικούς θανάτους της εν λόγω περιόδου.

Η πλειονότητα των θυμάτων ήταν άνδρες, που αποτελούν το 65% του συνόλου των απολεσθέντων ζωών, και το 60% των θανάτων αφορά άτομα άνω των 45 ετών. Οι περισσότερες θανατηφόρες περιπτώσεις καταγράφονται στους φθινοπωρινούς μήνες, καταδεικνύοντας τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα της περιόδου αυτής.

«Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αξιόπιστες επιστημονικές μελέτες, η συχνότητα και η ένταση των βροχοπτώσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν ήδη αυξήσει και είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Αυτό καθιστά επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης των μέτρων πρόληψης και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους από τις πλημμύρες», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts