Ρύθμιση Χρεών προς τους Δήμους με Πλεονεκτήματα για Ευάλωτους Πολίτες μέχρι 60 Δόσεις

Ρύθμιση Χρεών προς τους Δήμους με Πλεονεκτήματα για Ευάλωτους Πολίτες μέχρι 60 Δόσεις


Ανοίγει η δυνατότητα ρύθμισης χρεών προς τους ΟΤΑ σε έως 60 δόσεις για φυσικά και νομικά πρόσωπα. Η ρύθμιση αυτή προέρχεται από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Περισσότεροι από 3,6 δισ. ευρώ είναι τα οφειλόμενα ποσά που μπορούν να ρυθμιστούν, καλύπτοντας χρέη που έχουν βεβαιωθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2024. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για υπαγωγή έως τις 31 Ιανουαρίου 2025.

Οι ευνοϊκές ρυθμίσεις περιλαμβάνουν σημαντικές απαλλαγές για ευάλωτους οφειλέτες. Πρόκειται για άτομα με ετήσιο εισόδημα έως 9.600 ευρώ, για τα οποία ισχύουν συγκεκριμένα κριτήρια. Αν καταβάλουν το χρέος τους εφάπαξ, απαλλάσσονται από το 95% των προσαυξήσεων, ενώ οι απαλλαγές κυμαίνονται από 75% έως 85%, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων.

Ταυτόχρονα, οι ΟΤΑ θα ωφεληθούν οικονομικά, αφού θα εισρεύσουν στα ταμεία τους ποσά άμεσης είσπραξης. Οι δόσεις που ορίζονται είναι μηνιαίες, δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ, και η πληρωμή της πρώτης δόσης ή του εφάπαξ ποσού πρέπει να γίνεται σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υπαγωγή στη ρύθμιση.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) προτείνει πλήρη απαλλαγή προσαυξήσεων χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, κάτι που είχε ισχύσει σε προηγούμενες ρυθμίσεις. Επίσης, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης ζητά τη δυνατότητα ανάθεσης στις ΔΟΥ για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την αύξηση του χρόνου παραγραφής από πενταετία σε εικοσαετία.

Η νέα ρύθμιση επιτρέπει επίσης στους οφειλέτες να προσφεύγουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό για χρέη προς δήμους και νομικά τους πρόσωπα που ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, το χρέος θα διαχειρίζεται από τη ΔΟΥ, όπως ορίζεται υπό το νομοθετικό πλαίσιο του ν. 4738/2020.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts