Η εφαρμογή μέτρων βιοασφάλειας είναι κρίσιμη, καθώς έτσι θα κριθεί η επιτυχία της προσπάθειας εκρίζωσης της νόσου. Αξιοποιείται ένα 10ήμερο για την απαγόρευση μετακίνησης των αιγοπροβάτων, με στόχο την αποτροπή της διασποράς. Επίσης, αναμένεται η προκήρυξη πρόσληψης κτηνιάτρων εκτός ΑΣΕΠ από την Περιφέρεια.
Επιπλέον, από τα τελευταία δεδομένα, τα κρούσματα της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα έχουν φτάσει τα 110, με 24.000 ζώα να έχουν θανατωθεί για υγειονομικούς λόγους. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, καθώς η ευλογιά δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.
Τα προληπτικά μέτρα επιδιώκουν την προστασία από τη μετάδοση της νόσου μεταξύ των ζώων. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και για τις αίγες, που μπορούν να αποτελέσουν φορείς μετάδοσης. Οι καταναλωτές δεν χρειάζεται να ανησυχούν για την ασφάλεια του γάλακτος, το οποίο είναι ασφαλές μετά από υψηλή θερμική επεξεργασία. Το κρέας μπορεί επίσης να καταναλωθεί κανονικά.
Τα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα μολυσμένα ζώα περιλαμβάνουν δερματικές αλλοιώσεις, πυρετό, διόγκωση λεμφαδένων και μείωση της γαλακτοπαραγωγής. Σε περίπτωση υποψίας νόσησης, η άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και η απομόνωση του άρρωστου ζώου είναι απαραίτητες.
Η διαχείριση της νόσου περιλαμβάνει ένα Ευρωπαϊκό σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτό περιλαμβάνει την θανάτωση και υγειονομική ταφή των μολυσμένων ζώων, την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και επιτήρησης γύρω από τις μολυσμένες εκτροφές, καθώς και διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας.
Πηγή: newsbeast.gr