Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Κληρονομιά του στη Τουρκία

Ο Θάνατος του Φετουλάχ Γκιουλέν και η Κληρονομιά του στη Τουρκία


Ο Φετουλάχ Γκιουλέν, ο αυτοεξόριστος ιεροκήρυκας στις ΗΠΑ, πέθανε σε ηλικία 83 ετών, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα η Άγκυρα. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Herkul, η οποία δημοσιεύει τα κηρύγματά του, ο Γκιουλέν απεβίωσε χθες το απόγευμα σε νοσοκομείο των ΗΠΑ όπου νοσηλευόταν.

Γεννημένος το 1941 σε χωριό της επαρχίας Ερζερούμ, ο Γκιουλέν είχε εκπαιδευτεί από πολύ μικρός στο Κοράνι, καθώς ο πατέρας του ήταν ιμάμης. Το 1959, διορίστηκε ιμάμης σε τζαμί στην Αδριανούπολη, και τη δεκαετία του ’60 έγινε γνωστός στη Σμύρνη, όπου ίδρυσε φοιτητικές εστίες και κήρυττε σε τσαγερίες. Αυτές οι φοιτητικές εστίες αποτέλεσαν τη βάση ενός εκτενούς δικτύου που εξαπλώθηκε σε πολλές χώρες μέσω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η πορεία του Γκιουλέν δεν περιορίστηκε μόνο στην Τουρκία, καθώς το κίνημά του, γνωστό ως «Χιζμέτ», που σημαίνει «υπηρεσία» στα τουρκικά, στόχευε στη διάδοση μιας μετριοπαθούς εκδοχής του ισλάμ που προάγει τη δυτικότροπη εκπαίδευση και τη διαθρησκειακή επικοινωνία. Ωστόσο, η επιρροή του μειώθηκε σημαντικά μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, κατά την οποία περίπου 250 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Οι σχέσεις του Γκιουλέν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν τεταμένες. Οι ρήξεις ξεκίνησαν το 2013, όταν έρευνες για διαφθορά προκάλεσαν πολιτική κρίση, με τον Ερντογάν να κατηγορεί το κίνημα του Γκιουλέν ότι βρίσκεται πίσω από αυτές. Αυτό είχε ως συνέπεια την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Γκιουλέν το 2014 και την κήρυξη του κινήματος ως τρομοκρατική οργάνωση δύο χρόνια αργότερα. Μετά το πραξικόπημα, η τουρκική κυβέρνηση εξαπέλυσε μια εκστρατεία καταστολής κατά των υποστηρικτών του, με χιλιάδες συλλήψεις και απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων.

Ο Γκιουλέν είχε καταφύγει στην Πενσιλβάνια το 1999 και εκεί παρέμεινε, αποφεύγοντας την έκδοσή του, ενώ οι υποστηρικτές του Ερντογάν τον κατηγορούσαν και τον διέσυραν. Σε συνέντευξή του το 2017, δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ για να αποφύγει την έκδοσή του, αν και έδειχνε αδύναμος, έχοντας τον προσωπικό του γιατρό δίπλα του. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η επιρροή του σταδιακά υποχώρησε, τόσο στην Τουρκία όσο και διεθνώς.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts