Ο Μίμης Πλέσσας Μια Ζωή Αφιερωμένη στην Ελληνική Μουσική

Ο Μίμης Πλέσσας Μια Ζωή Αφιερωμένη στην Ελληνική Μουσική


Στη ζωή του Μίμη Πλέσσα, η οποία έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 5 Οκτωβρίου, συνδυάζονται η ιστορία και η μουσική του ελληνικού τραγουδιού. Λίγο πριν κλείσει τα 100 του χρόνια, ο Πλέσσας άφησε πίσω του ένα πλούσιο καλλιτεχνικό έργο που εκτείνεται σε περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Η καριέρα του ξεκίνησε σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν έγινε ο πρώτος σολίστ πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία. Το 1952, σε ηλικία μόλις 27 ετών, βραβεύτηκε με το πρώτο βραβείο μουσικής από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα, ενώ την επόμενη χρονιά κατετάγη πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ, γεγονός που τον ώθησε να ασχοληθεί με τη σύνθεση.

Ο Μίμης Πλέσσας είναι γνωστός για τη συνθετική του δραστηριότητα σε όλους τους τομείς της μουσικής, καταγράφοντας συνεργασίες με πολλούς κορυφαίους ερμηνευτές, για τους οποίους έγραψε αθάνατα κομμάτια. Μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του περιλαμβάνουν: “Έχω στενάχωρη καρδιά”, “Θα πιώ απόψε το φεγγάρι”, “Καμαρούλα μια σταλιά” και “Μένουμε πάντα παιδιά”, μεταξύ άλλων.

Συνολικά, ο Πλέσσας κυκλοφόρησε 57 δίσκους, με τον πρώτο του το 1959 και τον τελευταίο το 2016. Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 σειρές, καθώς και για την τηλεοπτική σειρά “Τα παιδιά της Νιόβης”. Η διεθνής του αναγνώριση αποτυπώνεται και στο γεγονός ότι έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο.

Η προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό έχει αναγνωριστεί με πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις, όπως το «χρυσό μετάλλιο της πόλης» από τον Δήμο Αθηναίων το 2000 και ο Χρυσός Σταυρός του Τάγματος του Φοίνικα το 2001. Τον Ιούνιο του 2024, αναμένονται ακόμη περισσότερες τιμές για την καλλιτεχνική του κληρονομιά.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts