Νέος Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής Αναμένεται να Ολοκληρωθεί το 2026

Νέος Προαστιακός Σιδηρόδρομος Δυτικής Αττικής Αναμένεται να Ολοκληρωθεί το 2026


Το έργο αναβάθμισης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου Δυτικής Αττικής, που αφορά την κατασκευή νέου τμήματος από τα Άνω Λιόσια έως τα Μέγαρα, αναμένεται να ολοκληρωθεί το Β’ εξάμηνο του 2026. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 132 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η σύμβαση για το έργο υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2023 και υλοποιείται με καλά αποτελέσματα, όπως δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης. Οι περισσότερες από τις προκλήσεις, κυρίως οι απαλλοτριώσεις, έχουν ήδη επιλυθεί, με το 90% να έχει διευθετηθεί.

Το έργο, που θα επηρεάσει θετικά πολλές περιοχές με βιομηχανική δραστηριότητα, περιλαμβάνει τη δημιουργία logistics centers που θα εξυπηρετούνται από τον σιδηρόδρομο, μειώνοντας παράλληλα την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στον άξονα ΠΑΘΕ. Συγκεκριμένα, ένα εμπορευματικό τρένο αντιστοιχεί σε 15-20 βαρέα οχήματα στους οδικούς άξονες.

Το συνολικό μήκος που καλύπτει το έργο είναι 34,6 χλμ. και περιλαμβάνει την ανακαίνιση της σιδηροδρομικής γραμμής με σύγχρονα υλικά, την εγκατάσταση νέων συστημάτων σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης, καθώς και την υπερσύγχρονη ηλεκτροκίνηση. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΕ επισκέφθηκε πρόσφατα την περιοχή, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Μεταφορών, Βασίλη Οικονόμου, για την ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών.

Ο ολοκληρωμένος σιδηρόδρομος θα συνδέει τη Δυτική Αττική με την Αθήνα, τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και τον Πειραιά, παρέχοντας πρόσβαση στις πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Νέα Πέραμος και Μέγαρα. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων στον σταθμό των Άνω Λιοσίων.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts