Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για εύκολη έκδοση δελτίου ταυτότητας αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα για εύκολη έκδοση δελτίου ταυτότητας αναβαθμίζει τις υπηρεσίες προς τους πολίτες


Από σήμερα, Δευτέρα, στις 8:30 το πρωί, έχει τεθεί σε λειτουργία η νέα πλατφόρμα id.gov.gr, με σκοπό τη γρηγορότερη και πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των πολιτών. Μέσω αυτής οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ψηφιακά ραντεβού για την έκδοση νέου τύπου ταυτότητας ή για την αντικατάστασή της σε περιπτώσεις μεταβολής στοιχείων, λήξης, φθοράς ή παλαιότητας. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να μειώσει τον χρόνο αναμονής, καθώς θα αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις ραντεβού.

Η πλατφόρμα διασφαλίζει την επαρκή χρονική απόσταση μεταξύ των ραντεβού, προκειμένου να ολοκληρώνεται κάθε ραντεβού πριν ξεκινήσει το επόμενο. Οι διαθέσιμες ώρες και ημέρες για τα ραντεβού μπορεί να τροποποιούνται ανάλογα με τις ανάγκες και τη διαθεσιμότητα της Αρχής Έκδοσης Δελτίων Ταυτότητας.

Για να προγραμματίσει κάποιος ραντεβού, θα επιλέξει την κατάλληλη Αρχή Έκδοσης με βάση τη διεύθυνση μόνιμης ή προσωρινής διαμονής του στην Ελλάδα και θα διαλέξει συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα από τη διαθέσιμη λίστα. Τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα από το Μητρώο Πολιτών και το Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ). Αν τα στοιχεία δεν είναι ενημερωμένα, θα χρειαστεί να τα επικαιροποιήσει είτε αυτοπροσώπως είτε κατά την υποβολή της δήλωσης.

Με την ολοκλήρωση της αίτησης, ο πολίτης θα λάβει ηλεκτρονικό μήνυμα με πληροφορίες για το ραντεβού και τα στοιχεία επικοινωνίας της επιλεγμένης Αρχής. Το ραντεβού μπορεί να επαναπρογραμματιστεί ή να ακυρωθεί το πολύ μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη ώρα. Ο πολίτης θα λαμβάνει επίσης υπενθυμίσεις μέσω email πριν από την έναρξη του ραντεβού.

Σε περιπτώσεις απώλειας ή κλοπής της ταυτότητας, ο πολίτης οφείλει να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με την αρμόδια Αρχή Έκδοσης και να ζητήσει τη διευθέτηση ραντεβού για την έκδοση νέου Δελτίου Ταυτότητας. Η πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ η είσοδος των χρηστών γίνεται με τους κωδικούς Taxisnet.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts