Νέα Μεταρρύθμιση Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Πλέον Για Όλους τους Πολίτες

Νέα Μεταρρύθμιση Στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας Πλέον Για Όλους τους Πολίτες


Με το νέο νομοσχέδιο «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις», εισάγονται σημαντικές καινοτομίες στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με στόχο τη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους τους πολίτες. Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης βρίσκονται η δωρεάν εγγραφή κάθε πολίτη σε Προσωπικό Ιατρό, η δωρεάν πρόσβαση σε παιδίατρο για χιλιάδες παιδιά και η προώθηση με οικονομικά κίνητρα για νέους ιατρούς.

Ένα από τα κύρια σημεία είναι η δυνατότητα των πολιτών να εγγραφούν δωρεάν σε ιατρό κοντά στην κατοικία τους, με τον στόχο να αυξηθεί ο αριθμός των Προσωπικών Ιατρών. Ειδικότερα, για πρώτη φορά προσφέρονται οικονομικά κίνητρα ύψους 40.000 ευρώ σε ιατρούς που θα αποφασίσουν να ειδικευτούν στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική ή στην Εσωτερική Παθολογία το 2025.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το νομοσχέδιο προγραμματίζει την ίδρυση επτά Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας, με στόχο την εκπαίδευση και την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτά τα κέντρα θα διαθέτουν Σταθμούς Τηλεϊατρικής και θα υποστηρίζουν 3.500 σημεία κατ’ οίκον νοσηλείας, εξασφαλίζοντας 24ωρη ιατρική παρακολούθηση για τους ασθενείς.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, υπογράμμισε τη σημασία πρόσβασης όλων των πολιτών σε ιατρική φροντίδα χωρίς διακρίσεις. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε ότι η ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας είναι κεντρική στον μεταρρυθμιστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η καθιέρωση του Προσωπικού Παιδίατρου, που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες σε 530.000 παιδιά ηλικίας 0-16 ετών. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τη διαθεσιμότητα των παιδιάτρων, ώστε περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη φροντίδα.

Αυτόματο σύστημα εγγραφής σε Προσωπικό Ιατρό θα εφαρμοστεί, με σκοπό τη διευκόλυνση πρόσβασης των πολιτών στο σύστημα υγείας. Κάθε πολίτης που δεν θα έχει επιλέξει Ιατρό μέχρι την 01.06.2025 θα εγγραφεί αυτόματα από το σύστημα σε αντίστοιχο ιατρό στην περιοχή του.

Το νομοσχέδιο παραμένει σε δημόσια διαβούλευση έως τις 8 Οκτωβρίου. Οι αλλαγές που προτείνονται προσβλέπουν στη δικαιότερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του υγειονομικού συστήματος, ενισχύοντας την προσβασιμότητα και τη φροντίδα για όλους τους πολίτες.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts