Μόνιμος Αντιγριπικός Εμβολιασμός Ενηλίκων Χωρίς Ιατρική Συνταγή

Μόνιμος Αντιγριπικός Εμβολιασμός Ενηλίκων Χωρίς Ιατρική Συνταγή


Σε μόνιμη βάση θα επιτρέπεται ο αντιγριπικός εμβολιασμός ενηλίκων στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή. Αυτή η διάταξη περιλαμβάνεται σε τροπολογία που ψηφίστηκε χθες, ως μέρος νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, πλέον δεν θα χρειάζεται κάθε χρόνο η έγκριση για αυτή τη δυνατότητα εμβολιασμού, καθώς η νέα διάταξη νόμου ισχύει για όλες τις εμβολιαστικές περιόδους.

Επιπλέον, η τροπολογία περιλαμβάνει και διατάξεις που παρατείνουν τα μέτρα για τα φαρμακεία. Οι ισχύουσες μηναίες και επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν σε εφαρμογή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Οι συνταγές που έχουν λήξει, είτε εκδίδονται μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, θα παραταθούν έως την ίδια ημερομηνία, ακολουθώντας τις καθορισμένες διαδικασίες.

Η τροπολογία εξασφαλίζει επίσης τη δυνατότητα επανέκδοσης συνταγών για χρόνια νοσήματα μέσω του Συστήματος Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, με αίτημα του ασθενούς προς τον ιατρό. Δεν απαιτείται η εκτύπωση της συνταγής ούτε η επισύναψη συνοδευτικών εγγράφων. Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να αναγράφει την ένδειξη “Επανασυνταγογραφούμενη σταθερή φαρμακευτική αγωγή για χρόνια παθήσεις” και τον ΑΔΤ του ληπτή.

Αναφορικά με τις γνωματεύσεις χρονίων πασχόντων, αυτές μπορούν επίσης να επανεκδοθούν μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος e-ΔΑΠΥ με αντίστοιχο αίτημα. Δεν θα χρειάζεται η έντυπη μορφή της γνωμάτευσης ή θεώρηση από ελεγκτή ιατρό, ενώ για λόγους ταυτοποίησης, θα σημειώνεται ο ΑΔΤ του παραλήπτη στο φύλλο εκτέλεσης. Οι γνωματεύσεις θα εκτελούνται μέχρι την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στην ηλεκτρονική τους μορφή.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts