Μη νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο αναθεώρησης δόμησης στον Δήμο Παπάγου Χολαργού από το Συμβούλιο της Επικρατείας

Μη νόμιμο κρίθηκε το σχέδιο αναθεώρησης δόμησης στον Δήμο Παπάγου Χολαργού από το Συμβούλιο της Επικρατείας


Το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την αναθεώρηση των όρων δόμησης σε συγκεκριμένα οικοδομικά τετράγωνα του Δήμου Παπάγου-Χολαργού, κρίθηκε μη νόμιμο. Η απόφαση αυτή, η οποία προέρχεται από τη γνωμοδότηση υπ΄ αριθμ. 82/2024, αναφέρεται σε πέντε οικοδομικά τετράγωνα: 13, 72, 79α, 117α και 120.

Στη γνωμοδότηση διευκρινίζεται ότι το σχέδιο επιδίωξε να τροποποιήσει τους όρους δόμησης του ρυμοτομικού σχεδίου για όλη την περιοχή, περιλαμβάνοντας τη ρύθμιση του μέγιστου ύψους των κτηρίων και του μέγιστου συντελεστή δόμησης, καθώς και τις χρήσεις γης της γενικής κατοικίας. Αφετέρου, υπήρξε και η πρόθεση να αναθεωρηθούν οι χρήσεις γης στο πολεοδομικό κέντρο του Δήμου στην περιοχή γύρω από την Πλατεία Δημοκρατίας, καθώς και η τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή Λόφου Τσάκου.

Ωστόσο, το ΣτΕ, με πρόεδρο τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη και εισηγητή τον πάρεδρο Χρήστο Νέγρη, επισήμανε ότι η απαιτούμενη διαδικασία Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης, μέσω της εκπόνησης Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, δεν ελήφθη υπόψη πριν από τη σύνταξη της πολεοδομικής μελέτης. Έτσι, δεν υπήρξε η συμμόρφωση με τις διαδικασίες εκτίμησης των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων, κάτι που οδήγησε στη μη νομιμότητα του προτεινόμενου διατάγματος.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts