Μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας στο Ξυλόκαστρο με ενισχυμένες δυνάμεις πυρόσβεσης

Μάχη κατά της πύρινης λαίλαπας στο Ξυλόκαστρο με ενισχυμένες δυνάμεις πυρόσβεσης


Οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς μάχονται για την κατάσβεση της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στο Ξυλόκαστρο από την Κυριακή 29/9. Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία, η πύρινη αυτή λαίλαπα έχει ήδη κάψει περίπου 50.000 στρέμματα. Ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε έκτακτη ενημέρωση, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει επικίνδυνη, ιδίως στις περιοχές Σοφιανά, Σπατανέικα, Ξανθοχώρι, Ευρωστίνα και Μαύρο Όρος, όπου εντοπίζονται τα πιο σοβαρά προβλήματα.

Για την καταπολέμηση της φωτιάς, έχουν ενισχυθεί οι δυνάμεις της πυροσβεστικής. Συγκεκριμένα, από εδάφους επιχειρούν 478 πυροσβέστες, 16 ομάδες δασοκομάντος και 154 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εθελοντών και ομάδων Πολιτικής Προστασίας, υδροφόρων και μηχανημάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και δυνάμεων από την δασική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν απογειωθεί 22 εναέρια μέσα, τα οποία περιλαμβάνουν 14 ελικόπτερα (από τα οποία τα 2 για συντονισμό) και 8 αεροσκάφη. Η κατάσταση απαιτεί γρήγορη δράση, οπότε η Ελλάδα ενεργοποίησε το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, με αποτέλεσμα το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ να κινητοποιήσει αμέσως τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη από τον μηχανισμό rescEU, τα οποία προήλθαν από την Κροατία και την Ιταλία.

Η πύρινη αυτή κατάσταση δεν είναι εύκολη, όπως επισημαίνει ο Βασίλης Κικίλιας: «Η πυρκαγιά έχει δημιουργήσει το δικό της κλίμα. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, χρειάζεται ψυχραιμία και υπομονή». Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς που παρατηρήθηκε την πρώτη μέρα και τόνισε πως κανείς δεν μπορούσε να περιμένει ότι τέλη Σεπτεμβρίου θα βιώναμε τέτοιες καταστάσεις.

Πηγή: newsbeast.gr

Similar Posts